Простіше вступити в НАТО, ніж вести переговори про ядерний статус

31 березня 2023, 06:53
Ядерна парасолька над НАТО є, і її буде достатньо. А ми будемо творити.
Путін, ядерна зброя
У Росії ядерну зброю відберуть / колаж фото ua.depositphotos.com/

Коли я брав участь у переговорах з ядерного роззброєння разом з моїми колегами з України, з США і Росією ми також вели переговори, то вже тоді ми добре знали розміщення ядерних озброєнь. З тактичною ядерною зброєю все складніше, тому що воно не підлягає ніяким обмеженням. Їм підлягало стратегічне, зброю середнього і меншого радіусу дії, але у випадку з тактичним навіть не приступали до розробки будь-яких договорів. Були лише односторонні заяви Буша-Горбачова про те, що тактична ядерна зброя буде перебувати під контролем.

А їх досить багато у Росії, більше 10 тисяч зарядів складованих і близько 2 тисяч розгорнутих. Це дуже багато.

відео дня

Чи стане актуальним питання про повернення Україні та Білорусі ядерного статусу? Я, чесно кажучи, не бачу потреби. Тому що я б ставив питання про реформування ООН для того, щоб позбавити Росії права вето. З цією зброєю у нас буде багато проблем, це дорога іграшка. Давайте відновимо Україну після війни, Білорусь після диктатури і тоді можна буде подумати. Тому що сьогодні багато високоточної зброї. І потім, якщо Росії буде завдано поразки (як ми всі сподіваємося), виникне інша ситуація в світі – якщо ми будемо рухатися в бік НАТО, то рішення будуть прийматися вже в рамках НАТО.

Путін завжди апелює до того, що у США є тактична ядерна зброя (і вона дійсно є у чотирьох країн – Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Італії), але вони не ведуть агресивної війни. Путін і Лукашенко звикли брехати, але це свідома брехня для свого населення – мовляв, ми нічого не порушуємо і робимо все, як вони. Але ви ведете війну, хоча зобов'язалися поважати територіальну цілісність України бездоганно. Саме в Будапештському меморандумі ви розписали всі свої зобов'язання. Тому немає сьогодні кращої організації із захисту безпеки держав, ніж НАТО. І подивіться, як вони спрацювали, коли відбулося вторгнення – погодьтеся, НАТО згуртувалося. Не було періоду тривалих дискусій, що дуже люблять політики, детальних обговорень - просто прийняли рішення дуже швидко. У цьому ще більша заслуга генсека НАТО Столтенберга – він видатний державний діяч і дуже добре, що він був біля керма НАТО. Так що всі свої питання будемо вирішувати в НАТО. Я на це сподіваюся.

Простіше вступити в НАТО, ніж вести переговори про ядерний статус. Ядерна парасолька над НАТО є, і її буде достатньо. А ми будемо творити.

Андрій Санніков, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти