Перевірки довідок ухилянтів і лікарів: для чого був цей анонс "2-3 тижні"?

3 вересня 2023, 09:37
1869
В який спосіб вони перевірятимуть підроблення - якщо людина за кордоном?
ВЛК, військкомат, военкомат, воєнкомат
Влада зібралася перевірити лікарів ВЛК / Колаж Главреда. Фото: ДБР, Офіс генпрокурора

Владна команда запустила черговий мем серії "за 2-3 тижні" - цим разом йдеться про поголовні перевірки довідок ухилянтів і лікарів, що такі довідки видають. З наступним примусовим поверненням тих, хто виїхав за підробними довідками.

По-перше, в який спосіб вони перевірятимуть підроблення - якщо людина за кордоном? А в тих, хто тільки отримав довідку, але не виїхав? Якщо в довідці вписаний якийсь очевидний діагноз ("нефункціональне око", як в мене, "ампутована кінцівка"...) - то визначити, підробна довідка чи ні, можна на око за одну секунду. А якщо діагноз складніший і без очевидних ознак? Ще раз повний курс досліджень за пару тисяч/ десятків тисяч? Бо чиновник "щось запідозрив"? Це прекрасний привід для масових позовів від реально хворих.

відео дня

По-друге, про "можливість примусового повернення" - вона нереальна, і це розуміють всі. Бо довідка, реальна чи підробна, потрібна тільки на нашому боці, для виїзду. А для в'їзду до іншої країни вона не є ані підставою в'їзду, ані підставою депортації. Це крім того, що сама по собі депортація - тривала процедура на кілька років. І для початку треба організувати судовий позов. Коротше, з цим - абсолютно без шансів.

І по-третє. Для чого був цей анонс "2-3 тижні"? Щоб всі, хто купив (чи навіть не купив, а чесно отримав) довідку, встигли залишити Україну про всяк випадок, би уникнути репресій? Що за дивні піжмурки "хто не сховався - я не винуватий"?

Та й взагалі сенсу цієї раптової ініціативи я не розумію. Реально тут досить наявних точкових акцій антикорупційних органів і МВС - суто щодо продавців довідок (хоча частіше це схоже на покарання окремих фігурантів за демпінг надто низькими розцінками за довідки, а не на боротьбу з корупціонерами). А на який результат розраховувала влада?

Хто такий Олексій Голобуцький?

Олексій Голобуцький - український політолог, політтехнолог, експерт. Один з найбільш цитованих експертів-політолгоов в Україні. Заступник директора Агентства моделювання ситуацій. Живе в Києві, веде популярний блог на своїй сторінці в Facebook.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти