Шлях до ЄС: дуже важливо зразково пройти найближчі роки

10 листопада 2023, 19:03
132
Україні слід показати конструктив і налаштованість на результат, щоб ми самі собі не нашкодили.
ВСУ, Рада Євросоюзу
Україна має шанс найближчими роками вступити до ЄС / Колаж фото УНІАН, 14 ОМБр Романа Великого

Єврокомісія оприлюднила свої висновки щодо виконання Україною передумов для початку переговорів про вступ. Вони, здебільшого, позитивні, і тому Єврокомісія рекомендувала найвищому органу ЄС, Європейській Раді, розпочати двосторонні переговори про вступ з Україною. Європейська Рада збереться 15 грудня, і якщо вже ми отримали рекомендацію, то рішення про початок переговорів теж ухвалять.

Але, знову-таки, у рекомендаціях прозвучало, що подальший прогрес України також буде оцінено Єврокомісією до березня. І разом з рішенням про вступ Європейській Раді рекомендовано ухвалити ще й рамку цих переговорів. Попередньо виглядає так, що все добре, ми зрушимо з місця, ЄС не просто надав нам статус кандидата, але і сам зацікавлений в цьому процесі, тому буде нам допомагати там, де це можливо, у тому числі в проходженні нами відповідних процедур. Але, швидше за все, конкретні переговори почнуться приблизно в квітні, після другої оцінки (оскільки було озвучено, що в березні ЄК дасть ще одну оцінку після виконання списку завдань). Україні важливо буде почати переговори хоча би по одній з переговорних глав (як правило, їх там 35, і всі вони стосуються галузевих питань). Навряд чи це будуть переговори щодо сільського господарства – це буде щось простіше. А от у червні наступного року відбудуться вибори до Європарламенту, і, відповідно, перезавантаження всіх керівних органів ЄС, внаслідок чого в нас можуть змінитися наші партнери та, в тому числі, переговірники. Саме тому важливо цей час до виборів пройти зразково, показати конструктив та налаштованість на результат, щоб ми самі собі не зашкодили і негативно не вплинули на ставлення майбутніх керівників європейських інституцій до переговорного процесу і України загалом.

відео дня

Володимир Горбач, спеціально для Главреда

Хто такий Володимир Горбач?

Володимир Горбач - політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, експерт з питань зовнішньої та внутрішньої політики України. Автор більше 50 публікацій в українських і закордонних виданнях на тему зовнішньої і внутрішньої політики України, в тому числі - виборчих стратегій і виборчих технологій, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти