Путін боїться, що за Назарбаєвим почнеться парад падіння диктаторів

6 січня 2022, 08:48
Доля майбутнього Казахстану вирішиться найближчими днями - все залежатиме від активності народу.
1641376913-7675.JPG
У Казахстані тривають масові протести / Reuters

Підвищення цін на нафту і газ у Казахстані - всього лише один з багатьох приводів для початку протестів. Насправді в Казахстані накопичилася втома від режиму Нурсултана Назарбаєва - все-таки 31 рік в країні не відбувається ніяких серйозних реформ і поліпшень, і, власне кажучи, підвищення цін стало приводом для початку революції.

В цілому казахський протест дещо схожий на киргизький, але при цьому протести, які відбуваються в країнах Азії, не схожі на білоруські або українські. Тому що ці протести розтягнулися на місяці і спочатку не давали ніяких результатів, в той час як тут рахунок йде буквально на години.

Доля майбутнього Казахстану вирішиться найближчими днями - все залежатиме від активності народу. Якщо люди будуть діяти більш активно, то революція переможе, а Назарбаєв буде змушений піти від влади. Реальних наступників у Назарбаєва немає, тому що він, як Лукашенко та інші пострадянські диктатори, "викосив" абсолютно все політичне поле. Тому, якщо протягом найближчого часу народяться якісь лідери опозиції - ініціативні люди, які почнуть керувати протестами, то вже вони будуть вести діалог з представниками Назарбаєва про те, як їм йти і передавати владу.

відео дня

З одного боку, Росія зацікавлена в збереженні теперішнього політичного режиму, тому що Путін найбільше боїться створення прецеденту падіння диктаторів на пострадянському просторі. Адже якби, наприклад, скинули Лукашенка або Назарбаєва, росіяни могли б вважати це таким собі "керівництвом до дії".

Але в ситуації, що склалася, оскільки присутній серйозне революційне напруження і практично всі великі міста Казахстану протестують, існує ймовірність того, що народна революція може перемогти.

Як буде здійснюватися реальний транзит влади (а не номінальний, при якому Назарбаєв, незважаючи на відхід з поста президента, залишився національним лідером, керівником Ради нацбезпеки і замість нього був призначений Токаєв, який практично не керує країною) - невідомо, але якщо протестувальники доб'ються того, що Назарбаєв піде від влади і почнеться діалог з урядом, це можна буде вважати перемогою революції.

читайте такожСитуація в Казахстані і наслідки для насАле, знову-таки, потрібно буде враховувати умови відходу Назарбаєва. Зрозуміло, що транзит влади виявився фіктивним, політичний режим програє народу, поліція в основному перейшла на бік народу, тому результат протестів може вирішитися в лічені години.

Юрій Шуліпа, директор Інституту дослідження російської агресії, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти