Путін хоче вийти з гри і почав подавати сигнали про це

6 травня 2022, 13:32
Віртуальна перемога в Україні є оптимальним варіантом для Путіна.
Путін став агресивним патріотом Росії із червоною кнопкою
Захід готовий визнати Путіна непритомним маніяком і фізично ліквідувати як джерело ядерної загрози / Колаж фото Reuters

71-й день війни відзначився кількома заявами з боку Росії, які чітко свідчать, як мінімум, про наміри не погіршувати ситуацію, якщо взагалі не про плани в той чи інший спосіб вийти з війни.

По-перше, голова Держдуми РФ в ефірі радіо КП заявив, що Росія не завдаватиме ядерного удару – як мінімум, першою: "Що стосується Російської Федерації, ви знаєте, у нас це закладено тільки як можливість відповіді на завданий удар. …У нас це тільки відповідь, це тільки в межах обороні, якщо завдадуть – ми відповімо".

По-друге, Путін у телефонній розмові з прем’єром Беннетом вибачився перед Ізраїлем за антисемітську репліку Лаврова про "Гітлера з єврейською кров’ю". Але в Росії про це мовчать.

відео дня

По-третє, Лукашенко в інтерв’ю Associated Press зазначив не тільки, що Байден – головний гравець у ситуації з Росією і Україною, але й виступив посередником від імені Кремля, подаючи сигнали щодо готовності Путіна до припинення війни: "І якщо тільки Джо Байден скаже: Все, мужики, повоювали, по-російськи кажучи, морди один одному набили – давайте, припиняйте! Війна нікому не потрібна, вона невигідна" – протягом тижня все припиниться!".

Все це пахне вже не імперською агресією, а звичайним таким політичним прагматизмом.

Ми бачимо явні ознаки бажання Путіна вийти з ситуації з мінімальними втратами. Бо людина, котра готова почати ядерну війну, не буде вибачатися за черговий ляп перед Ізраїлем. І не буде переконувати Захід через Володіна і Лукашенка (бо особисто переконувати Байдена – це буде повний провал, а через того ж Лукашенка – нормально), що він – не настільки маніяк, щоб замислитись над його ліквідацією для попередження ядерної Третьої світової.

читайте такожЧому Росія програє війну в Україні

Хоча показово, що про вибачення російські ЗМІ мовчать. Тобто існує величезна різниця між внутрішньою і зовнішньою інформаційною політикою. Назовні меседжі відправлені, а всередині жодних згадок про те, що цар прогнувся.

Відтак, "віртуальна перемога" є оптимальним варіантом для Путіна. Цілком можливо, що 9 травня Путін оголосить не загальну мобілізацію, як наполягають імперці на кшталт Гіркіна, а "довгоочікувану перемогу над українськими нацистами". З публічною роздачою орденів і медалей "За звільнення України" і окремих міст, а також почесних знаків "Видатний антифашист" абощо. Окупанти проведуть парад у Маріуполі – і на цьому будуть сповзати з теми "досягнення цілей спецоперації".

читайте такожІгри в ядерний апокаліпсис: чому Росія більш чокнута, ніж СРСР

Іншими словами, росіян переконуватимуть, що всі цілі досягнуто, Україну демілітаризовано (з фото і відео розбомблених заводів), денацифіковано (з відео "каяття полонених нацистів"), Донбасу "принесено довгоочікуваний мир". Всім дякую, всі можуть розходитись.

Попри всі жарти наголошую: Путін – абсолютно притомний, прагматичний політик. Все, що світу видається цілковито ірраціональним маніяцтвом, насправді цілком раціональне виконання запитів російського суспільства. Путін став таким президентом, якого хоче бачити середній росіянин. В 2000-му Путін пробував пограти в західника, в прагматичного ринковика й ліберала, але реакція росіян чітко показала, що це для них неприйнятно, вони свою владу бачать геть не так. І Путін став отаким – агресивним патріотом із червоною кнопкою (росіяни нею окремо дуже пишаються – що "можуть весь світ в руїни").

читайте такожПутін не може дозволити собі не перемогти в Україні: чому ядерний удар можливий і саме по Києву

Але всі ці ігри Путін готовий продовжувати рівно доти, доки це напряму не загрожує його існуванню. А Захід явно дав зрозуміти, що готовий визнати Путіна непритомним маніяком і фізично ліквідувати як джерело ядерної загрози для планети. І тому Путін взявся подавати сигнали, що він готовий до вирішення проблеми.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти