Путін і смерть Навального "в потрібний час"

16 лютого 2024, 15:51
Незалежно від причин смерті, маємо подію, що сталася в потрібний час.
Навальний, Путін
Навальний помер у в'язниці / колаж Главред, фото УНІАН і скріншот із відео

Російські ЗМІ повідомляють про смерть Навального. Нібито стався відрив тромбу під час прогулянки і "головний критик Путіна" помер. Звісно, у колонію направлено комісію, звісно, буде розслідування. Під шумок можуть навіть зняти Гостєва, який є представником "московських ментів". Замінити на когось із оточення Золотова або Бортнікова.

Але суть не в цьому, а в логіці політичного процесу всередині РФ. Далі пройдемо тезисно:

1 Активність Навального унеможливила посилення "ідеологічної" опозиції в РФ. Навальний говорив про корупцію в оточенні царя, але не ставив під сумнів існування системи. Не створював альтернативи.

відео дня

2. Але тези Навального зайшли широко і виникло організаційне ядро, яке могло переродитися в "не схвалену в Кремлі" політичну партію. Не системну.

3. Навальний був ізольований. Його структури, здебільшого, розгромлені. Але вакуум треба було заповнювати і з'явилися (на полі опонентів) підконтрольні "Нові люди" з Нечаєвим.

4 Тим не менш, Навальний залишався певним символом. У тому числі протестів проти Кремля. При цьому на даному моменті не маючи ресурсів для організації протестів всередині країни

5. Перед виборами в процесі збору підписів відбувається мобілізація частини ліберального електорату в містах (кейс Надєждіна).

6. Навальний помирає. Тобто живого символу немає. Решта або підконтрольні (включно з Надєждіним), або за кордоном.

І тут, незалежно від причин смерті, маємо подію, що сталася в потрібний час. Для розуміння, варто згадати кейс Пригожина. Це демонстрація здатності і права царя вбивати тих, хто може стати загрозою. Навіть не йому особисто (Пригожин був лояльний Путіну до кінця), а бути таким собі порушником спокою. Оточення Путіна тоді це прийняло. Тобто прийняло право царя стратити навіть лояльних, але не керованих.

2024 рік - це вибори саме царя, а не президента. І тут смерть Навального стає знаком, що цар може прибрати (повторю, незалежно від реальних причин) і символ опозиції. Причому варіант убивства вважатимуть найімовірнішим як противники, так і прихильники (прихильники при цьому говоритимуть на публіку звичне "немає доказів"). Суть в іншому - цар може робити що захоче. І це найкраща демонстрація "сили" у внутрішньополітичному порядку денному перед виборами. Природно, якщо найближчий тиждень пройде спокійно (а ймовірність реально масових протестів невелика - популярність Пригожина перед смертю була вищою за сьогоднішню популярність Навального, а група підтримки - люди, які знають, що таке зброя, і що таке держпереворот).

Тож маємо підтвердження ставки Путіна на формат царя з утриманням населення в послуху за рахунок страху, а не "любові". Для Росії, з іншого боку, це звично: і боятися, і любити одночасно.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику й економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв'язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика - Східна Європа і Причорномор'я. Розробив низку навчальних програм і тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти