Путін почав війну проти всього Заходу: чи здатна Росія завдати ядерного удару

6 березня 2022, 07:47оновлено 30 березня 2022, 16:41
Якщо раптом Путін захопить Україну, він остаточно повірить у свою роль месії, призначення якого відновити СРСР.
Путін не задовольниться, якщо Захід здасть йому Україну
Україна – це тільки проміжний етап для Путіна / Фото Reuters

Ще пару тижнів тому цей сценарій здавався неймовірним. Минулого тижня, коли Путін напав на Україну, вже не таким малоймовірним. За минулий тиждень ймовірність ядерної війни зросла на порядок. Чому?

Думаю, Путін почав війну від нудьги. І ми бачимо, що він упивається цією війною, славою, увагою світових ЗМІ та лідерів. Подивіться на його обличчя на зустрічах з міністрами, членами Радбезу, главою ЦБ, стюардесами і т.д. У всіх, хто з ним зустрічаються, обличчя кам'яні. Але Путін бадьорий і веселий, відпускає свої жарти, і під сміх каже, що ми всіх переможемо, санкції нам байдужы, і явно не поділяє розумних побоювань своїх чиновників, що економіка Росії котиться в прірву.

Хочу підкреслити, що він бадьорий і веселий, незважаючи на явні проблеми з його бліцкригом. Війну планувалося завершити за 2-3 дні, а після 10 днів не вдалося взяти під контроль жодного значущого міста. І він прямо говорить, що буде продовжувати війну, або поки Україна не виконає його абсурдні вимоги (які уряд і народ України ніколи не приймуть), або до переможного кінця, коли він захопить всю Україну. Проте вже стає зрозумілим, що конвенціональну війну він програє: російські війська деморалізовані, українці, навпаки, б'ються як леви, до того ж, їм зараз весь світ найсучаснішою зброєю допомагає.

відео дня

читайте такожПровалений бліцкриг Путіна: чого чекати далі від Росії

І як ви бачите реакцію Путіна на поразку в конвенціональній війні? Думаєте він скаже: "Я програв, я йду?"Не думаю. Швидше він дістане свій останній аргумент – тактичну ядерну зброю – і знищить нею яке-небудь місто, швидше за все, на заході України. На Заході, тому що там живе більше європейсько-орієнтованого населення, і, щоб країни ЄС також відчули на собі часткове радіаційне забруднення.

Тоді за його сценарієм Захід залишить йому Україну на розтерзання (щоб більше не відчувати на собі прикрас ядерних вибухів), а українцям залишиться тільки здатися. Зрозуиыло, російське населення при такому сценарії впаде у злидні. Але коли Путіна хвилював добробут росіян? Навіть під час пандемії, коли у Росії був надлишок фінансових ресурсів, він вирішив їх не витрачати на збереження життів населення. В результаті в Росії рекордна надлишкова смертність, в порівнянні з розвиненими і країнами, що розвиваються. Він з легкістю уморить ще кілька сот тисяч або мільйонів росіян заради своїх геополітичних амбіцій.

читайте такожЧому українцям не варто ображатися на НАТО

Тоді що робити заходу? Поки все виглядає так, що країни Заходу вже морально готові здати Путіну Україну. Так, вони постачають в Україну зброю. Так, вони ввели супержорсткі санкції. Але Путін вже показав, що навіть повне руйнування економіки його не зупинить. Тим більше, відчутний ефект на економіку проявиться тільки через кілька місяців, а війна йде прямо зараз, і Україна може впасти протягом декількох тижнів. Але Захід постійно підкреслює, що не готовий втручатися, навіть не хоче вводити безпольотну зону над Україною.

Коли вирішуєш завдання з теорії ігор, завжди потрібно прораховувати всю гру до кінця. Припустимо, що Путін захопить Україну. Ви думаєте він на цьому зупиниться? У цьому, мабуть, полягає стратегія Заходу – віддати великий шматок в зуби хижака, щоб він залишився задоволений і заспокоївся. Але Путін не заспокоїться. Як не заспокоївся він після того, як відкусив шматки у Грузії в 2008, не заспокоївся після того, як відібрав Крим і частину сходу України в 2014. Після того, як він захопить Україну, він остаточно повірить у свою роль месії, призначення якого відновити СРСР. Україна – найбільша (не рахуючи Росії) з колишніх республік СРСР. І тоді він почне "повертати" блудних овець в стійло в робочому режимі.

читайте такожФатальна помилка Путіна

Країни Балтії не врятує членство в НАТО. Адже в України теж були юридично-зобов'язуючі гарантії від США і Великобританії за Будапештським меморандумом. Якщо країни Заходу кинули Україну, щоб не вступати у військову конфронтацію з Росією, чому вам здається, що вони також не кинуть Латвію, Литву та Естонію?

Тому Заходу потрібно зрозуміти, що Путін уже увійшов у смак і буде захоплювати інші країни, або поки він не помре, або поки його не зупинять. Я б не розраховував на швидку смерть Путіна. Хоча йому майже 70, він дуже добре стежить за власним здоров'ям і ще більше за власною безпекою – подивіться на довжину столів, за якими він зустрічається навіть із найближчими чиновниками.

Тому рано чи пізно перед Заходом постане питання, що Путіна потрібно буде зупинити. І краще зупинити його раніше, ніж пізніше, поки він не почав захоплювати і інші країни.

читайте такожРосія відкрила скриньку Пандори і тепер не знає, що з цим робити

Що конкретно може зробити Захід прямо зараз? Я вважаю, що подальші економічні санкції не матимуть ефекту на Путіна. Я б зробив три речі:

1. Запропонував би всім російським солдатам, які добровільно здадуться в полон, політичний притулок в будь-якій з країн ЄС на їх вибір.

2. Встановлення безпольотної зони над Україною. Так, Путін вже сказав, що розцінить це як оголошення війни. Але війна вже йде, і Заходу все одно доведеться в неї втрутитися. Так само, як Гітлер не задовільнився зданою йому Чехословаччиною, Путін не задовільниться, якщо Захід здасть йому Україну. Звісно, введення безпольотної зони має бути поставлено на розгляд в ООН і переважна її членів повинні проголосувати "за" і дати офіційний мандат НАТО на її введення.

читайте такожВ Україні вирішується доля світу: режим Путіна зазнає аварії сам або згине разом з усім світом

3. Розвідка і агенти повинні почати працювати з представниками російської еліти – чиновниками, військовими, олігархами, щоб ті в обмін на надання притулку або навіть програму захисту свідків (як із Родченковим) почали надавати інформацію, яка допоможе знайти таємні активи і дасть можливість паралізувати в тому числі військову машину Путіна.

Не потрібно мати ілюзій. Путін вже почав війну проти всього Заходу. Україна – це тільки проміжний етап. І чим раніше Захід зрозуміє, що це війна проти всього Заходу, тим раніше зможе почати захищатися. І тоді є шанс перемогти поки ще з відносно невеликими втратами.

Максим Миронов, професор фінансів, доктор Чиказького університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти