"Путін нападе": чому в Україні знову затягнули стару пісню

23 листопада 2021, 15:45
Путін не нападе, оскільки у Росії зараз інший головний біль.
Путін не нападе, так як Росію зараз турбує інше
Росія – остання країна, яка сьогодні зацікавлена у відкритій війні проти України / Фото Reuters

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що РФ сконцентрувала понад 92 тисяч військовослужбовців біля кордонів з Україною і готується атакувати до кінця січня-початку лютого, причому цього разу із застосуванням авіації.

Безперечно, Путін мріє про те, щоб Україна увійшла до складу союзної держави, або щоб хоча би вдалося відсікти частину української території і реалізувати той же проект "Новоросія".

Однак всі ці мрії не можуть бути реалізовані – це неможливо ні в політичному, ні у військовому плані.

відео дня

Причина проста – Росія просто не готова до війни. У неї ледь вистачає сил і засобів, щоб перекривати всі конфлікти, в яких вона бере участь. У збройних силах РФ сьогодні не вистачає контрактників, у результаті навіть у Сирію Росія відправляє воювати строковиків. Вряди-годи російський контингент в Сирії комплектується солдатами строкової служби, а не найманцями або хоча б контрактниками!

Тому всі ці розмови про напад Росії взимку більшою мірою є політичними заявами, ніж реальними військовими загрозами.

Офіс президента України вирішив заспівати стару пісню "Не розгойдуйте човен, а то Путін нападе". Причому у нас навіть не спромоглися узгодити інформацію про цю підготовку Росії до нападу ні між собою, ні з партнерами по НАТО. Так, наприклад, повідомляється різна інформація про чисельність контингенту, який Росія стягнула до українського кордону: то називається цифра в 90 тисяч російських військовослужбовців, президент Зеленський каже, що біля кордонів 100 тисяч, начальник розвідки говорить про 92 тисячі. Але різниця в 8 тисяч осіб – колосальна, це майже танкова дивізія!

Інший приклад – називаються різні терміни, коли Росія нібито готується напасти. Американці кажуть, що Росія нападе наприкінці листопада-в грудні, а наші – що наприкінці січня-в лютому.

читайте такожВзимку в окопах і майже без підтримки Заходу: чому Україні доведеться відбиватися від РФ поодинці

Яку політичну гру ведуть американці, зрозуміти можна. Але наші включаються в цю ж гонку, та ще й з такими похибками…

Згадайте, Буданов говорив, що в 250 км від нашого кордону РФ розгортає військові частини, які за кілька годин зможуть підійти до кордону. Але, схоже, у нас в керівництві зовсім поплутали поняття, тому що "за кілька годин" 250 км можна подолати на легковому автомобілі по автобану, а танк буде долати цю відстань добу, не менше.

Зрозуміло, Зеленському потрібно якось рятувати свої рейтинги, але не такою ж ціною. Тож уся ця істерика в Україні – просто спроба перебити "Вагнергейт".

У американців інша мотивація: вони нагнітають напругу, щоб перешкодити сепаратним переговорам Києва і Москви за спиною США щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Їм важливо не допустити договорняка про якусь Держраду (що фактично означатиме федералізацію України), "формулу Штайнмаєра" або кластери... Американці занервували через ці переговори, тому що у них в Україні дуже великий інтерес – як сказала одна конгресвумен, Штати не можуть просто встати і піти з України, оскільки надто багато грошей в неї вклали.

читайте також"Путін винен": як українська влада намагається списати свої огріхи на підступи ворога

Штати намагаються "вбити двох зайців одразу" – перешкодити домовленостям України і Росії безпосередньо за їх спиною, а також чинити тиск на РФ. От вони готують пакет санкцій проти Росії на випадок її нападу на Україну, які цього тижня Сенат США може затвердити. Привід для того, щоб ввести ці санкції, американці знайдуть, причому зовсім необов'язково, що це буде вторгнення.

А наші включилися в цю гонку, виходячи виключно з меркантильних інтересів: замах на міністра не зміг збити хвилю обурення суспільства через "Вагнергейт", тому довелося підвищити градус за рахунок старої пісні про "Путін нападе".

Однак ви тільки уявіть собі, яка буде в світі реакція, якщо російська армія під триколором із боями увійде в Україну. У цьому випадку світова спільнота вже не зможе відбутися "глибокою стурбованістю".

Росія займає вичікувальну позицію і сподівається, що Козак доб'ється "зливу" України під Кремль. Росії, навпаки, галас зараз невигідний – такі речі робляться нишком, щоб лише постфактум поставити Захід перед фактом про доконану подію.

читайте такожТут буде пекло: наскільки ймовірно вторгнення Росії в Україну взимку

Тим більше, зараз через кризу з мігрантами припинена сертифікація Північного потоку-2, а Україна допущена до участі в сертифікації. Якщо ж зараз Росія почне військову операцію проти України, та ще з авіацією і ракетами, з Росією повинні будуть розривати всі торговельно-економічні відносини як із країною агресором і ввести ембарго проти неї.

Все це Путіну абсолютно ні до чого.

Крім того, в Росії зараз спостерігається спад патріотизму, і народ почав питати, навіщо був потрібен той Крим, якщо холодильник порожніє, а телевізор червоніє від криків і галасу. За таких умов, якщо Путін піде війною на Україну, в соціальному плані для нього це буде додатковий величезний мінус.

Таким чином, Росія – остання країна сьогодні, яка зацікавлена воювати з Україною відкрито. У Сирії – будь ласка, але Росія в Сирії боїться воювати, тому що там Туреччина. У Лівії Росія востаннє сильно "отримала по морді" і була змушена забрати навіть залишки ПВК, тому що турки розгромили їх за допомогою байрактарів.

читайте такожДопомоги чекати не варто: чому в разі наступу Росії Україна залишиться одна

Зараз у Росії інший головний біль. По-перше, Гвінея-Бісау, яка зазіхнула на першість у світовому наркотрафіку, відібравши у РФ пальму першості. По-друге, проблема Північного потоку-2, тому що Норвегія вийшла на перше місце з продажу газу. Виходить, Путін підняв ціну на газ, а норвежці покривають дефіцит газу на європейському ринку разом із американцями, тобто Росія зазнає божевільних втрат.

Отже, війна з Україною Путіну зараз зовсім не потрібна.

Олег Жданов, військовий експерт полковник запасу спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти