Путін віддав наказ захопити Часів Яр: що потрібно знати

17 квітня 2024, 06:10
Саме по собі місто являє собою укріпрайон і хоча воно менше за Бахмут і Авдіївку.
Війна, українські військові
Війна / Колаж: Главред, фото: УНІАН, 71-ша ОЄБр

Щодо взяття Часова Яру на 9 травня...

Абсолютно не дивно, що був відданий такий наказ командуванням РОВ. У російських окупантів вкрай маніакальний фетиш на дати, Новий рік, день народження Путіна, 1 травня, 9 травня, навіть День конституції України і День Незалежності для них вкрай тригерні, на які вони завжди планую якусь підлість. Не забуваємо 2 травня, як "особливу пропозицію" для Одеси і нещодавно ми могли бачити на 10 квітня, день визволення Одеси від нацистів, багаторазовий удар балістичними ракетами по місту та області.

Вони хворі, вони маніяки, вони прив'язуються до дат. Але.

відео дня

Але, Часів Яр їм до 9 травня не захопити.

Саме по собі місто являє собою укріпрайон і хоча воно менше за Бахмут і Авдіївку, але це висота, причому зі складним для наступу противника ландшафтом. Місто, порівняно з Бахмутом і Авдіївкою, має свої плюси і свої мінуси.

Плюси це висоти, хороші для артилерії, але толку від них, коли дефіцит БК? Це фактор. А якщо дефіциту БК немає? Це кратна перевага. Плюси і Сіверський Донець, канал, який є природною перепоною, що відіграє роль навіть деякої розмежувальної лінії.

До мінусів можна віднести... Без уточнень, але головне те, що розгорнути повноцінний наступ на місто без контролю Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки, РОВ не зможуть. Тобто для початку їм необхідно буде розв'язати питання з цими н.п. Нагадаю, що встановити контроль над Іванівським РОВ намагаються з минулого року, а повернути контроль над Кліщіївкою та Андріївкою... аналогічно.

Крім того, відчайдушні спроби командування 11-ї ОДШБр в Іванівському призводять до того, що дане формування сточується і загалом в якийсь момент може втратити боєздатність, і його змушені будуть виводити з під Часова Яру.

Нагадаю, що резервну 11-ту ОДШБр 1 грудня 2023 року вивели зі складу 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу, і разом із 56-ю і 83-ю ОДШБр (які так само були резервні) включили до складу формування ВДВ для централізації управління десантурою.

Цю бригаду вельми активно юзають у напрямку Іванівського, щоб продемонструвати військово-політичному керівництву, мовляв, нова концепція застосування військ, які вистрибують із транспорту, що рухається над землею, з криком "Гойда!", вірна і має право не тільки на життя, а й на подальшу реалізацію, з урахуванням усіх супутніх бюджетних інвестицій, у вигляді окремого корита.

У певному сенсі, Іванівське для командування ВДВ - це шанс довести кров'ю і м'ясом 11-ї ОДШБр з далекого Улан-Уде, що вони "можуть". Тому, не здивуюся, якщо командування готове заради цього села покласти всю бригаду, але досягти поставленої мети.

Загалом щодо присутності формувань РОВ у районі Часова Яру критичних змін не спостерігається, а саме:

- У районі Богданівки задіяні 299-й і 331-й ПДП 98-ї ВДД, з метою виходу на Калинівку і перерізання траси 0506. Вони відповідають за створення тиску на Часів Яр із півночі;

- Іванівське - суїцидники з 11-ї ОДШБр і 217-го ПДП 98 ВДД і 102-го МСП 150 МСД 8 ОВА. Завдання - охоплення Часова Яру по 0504 з півдня і вихід на Ступочки. Не виключено, що їм вдасться досягти поставленої мети з Іванівським, але ціною повного зникнення 11-ї ОДШБр. Можливо, не вдасться, але 11-та ОДШБр все одно вже ніколи не буде такою, як раніше;

- Клещіївка та Андріївка під ударом в основному підрозділів 3 АК, зокрема 1008-ї та 1194-ї МСП ТрВ 6-ї МСД. Контроль цих сіл для РОВ обумовлений необхідністю створення буфера безпеки для південного флангу, під час руху від Іванівського на Ступочки.

Крім задіяних РОВ у цьому районі підрозділів 2 і 3 АК, а також регулярної десантури, біля Часова Яру оперує "Добровольчий штурмовий корпус" (ДШК).

Очевидно, що до 9 травня РОВ не зможуть не те, що захопити Часів Яр, а й навіть створити для чергового епічного наступу всі необхідні умови. Тобто, чергова фетиш-дата буде однозначно зірвана, насамперед завдяки титанічним зусиллям наших воїнів, які в умовах затримок поставок від міжнародних партнерів, вкрай потребують вашої допомоги.

Не забувайте про наших захисників, особливо зараз - бій триває і з кожним днем він стає дедалі запеклішим.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти