Путін перетворив Росію на негарну подружку

19 квітня 2022, 12:30
Мабуть, Володимиру Путіну зараз дуже соромно. Він витратив мільярди, щоб його боялися, але в підсумку над ним сміються.
Володимир Путін
Володимир Путін схожий на гравця, який поставив на зеро абсолютно все - і тепер твердо має намір не програти / УНІАН

У Севастополі для проросійських людей крейсер "Москва" був завжди трохи більше, ніж просто корабель. Статус "убивці авіаносців" був просякнутий імперським масштабом і лоскотав его. Цей корабель будували для третьої світової і його бойове чергування символічно підтримувало рівень зазіхань. Мовляв, раз "Москва" несе службу, то від своїх амбіцій Росія не відмовляється.

Тепер "Москва" лежить на дні, а російські соціальні мережі проходять п'ять стадій прийняття горя. Спершу заперечували, потім злилися, тепер торгуються. Намагаються переконати себе, що ракетний крейсер затонув через американські підступи. Вони несамовито жонглюють версіями, тільки заради того, щоб не віддавати українській армії перемогу над власним символом. Але попереду їх чекає лише відчай і прийняття.

Втім, у загибелі "Москви" взагалі немає хороших версій. Спроба списати її на "помилки екіпажу" погано в'яжеться з іміджем "кращої армії континенту". Хоча, цей статус відтепер теж досить умовний. На тлі того, що відбувається все комп'ютерні ігри, побудовані на ідеї "російського вторгнення в Європу", виглядають максимально безглуздо.

відео дня

Російська армія погрожувала дійти до Ла-Маншу, але не змогла дістатися навіть до Фастова. Те, що мало зломити Європу – не змогло зломити навіть Київську область. Певно, Володимиру Путіну зараз дуже соромно. Він витратив мільярди, щоб його боялися, але в підсумку над ним сміються.

Для російського президента зараз настав момент істини. Він йшов до нього починаючи з двохтисячного року. Така собі розвилка Достоєвського, на якій прийнято визначатися з тим, тварюка ти або право маєш. Путін схожий на гравця, який поставив на зеро абсолютно все – і тепер твердо має намір не програти. Для нас це означає лише те, що він не припинить ховати своїх солдатів в українських полях.

До дев'ятого травня залишається три тижні. Прийнято вважати, що до цієї дати російська армія спробує домогтися якихось успіхів. Москва спорудила з Другої світової війни громадянську релігію, назвала її "Великої Вітчизняною" і десятиліттями черпала легітимність з цього джерела. Перемога над нацизмом була оголошена головним "зате", покликаним виправдовувати все, що було до війни, і все, що було після неї. Російська влада раз по раз оголошувала себе спадкоємицею переможців - і на цій підставі вимагала від решти світу вдячних поступок.

читайте такожВійна в Україні протверезила Путіна: чи зважиться він на ядерний удар і мобілізацію в Росії24 лютого цей кінь помер і скакати на ньому більше не вийде. Відтепер Москва успадковує не у переможців, а у тих, хто програв. На російський парад приїдуть тільки ті, кого не бентежать паралелі з країнами Осі. Росія до останнього буде заперечувати свій новий статус, але навряд чи її думка стане когось цікавити.

Кумедно. Росія десятиліттями сприймалася як осередок побутового благополуччя. У неї їхали за кар'єрою, грошима і визнанням. Трудова міграція служила "виправданням" для російського зарозумілості і зарозумілості. Профіцит російського бюджету виконував роль "м'якої сили" - вигоди дружби з Москвою можна було порахувати за допомогою калькулятора. Відтепер усе це в минулому. Володимир Путін перетворив Росію в негарну подружку, у якої до того ж цокає годинник.

Часто намагаюся зрозуміти, що писатимуть про цю війну білоруські підручники. З українськими все зрозуміло. З європейськими - теж. А як будуть років через десять пояснювати собі всі ці події? Як вони стануть описувати статус своєї країни? Кого зі своїх співвітчизників вважатимуть героями? Чиї прізвища гравіруватимуть на постаментах?

Це не пусте питання. Останні п'ятдесят днів ми сперечаємося про те, як розмежувати колективну провину і колективну відповідальність. Намагаємося зрозуміти, де закінчуються громадяни і починається режим. Сердимося на тих, хто як папа Франциск – намагається засуджувати війну, а не агресора. І якщо Путін сприймається нами як продовження російського обивателя, то суперечки про те, чи можна ставити знак рівності між Лукашенком і білорусами – досі тривають.

До речі. На наших очах відбувається ще одна важлива зміна. Географія театру військових дій вплітає український схід і південь в національний героїчний концепт. На додаток до українського заходу, який обзавівся цим концептом ще сімдесят років тому. Росія своїми власними руками зшиває Україну на символічному рівні - відправляючи в небуття звичні ідеологеми про "ліво -" і "правобережжя".

читайте такожПутін загнав Росію у власну пастку брехніВійна в нашій країні перестала бути справою одних лише військових. Вона стала національною і вітчизняною. Фронт тримають волонтери і підприємці, айтішники і пенсіонери, ті, хто платять податки і ті, хто розбирають завали. У своїй спробі довести несправжність України Росія в черговий раз домоглася зворотного.

Заперечення. Гнів. Торг. Відчай. Прийняття. Адже це не тільки про реакцію Москви на катастрофу "Москви". Адже це ще й про реакцію Росії на катастрофу Росії. П'ятдесят днів тому ця країна встала на ескалатор, який везе її вниз. І ніякі слова не змінять траєкторію цього маршруту.

Наше покоління напише відмінні мемуари.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти