Путін зізнався, що має намір йти до кінця в Україні

13 липня 2021, 06:32оновлено 28 липня 2021, 15:39
Читачам статті Путіна має стати зрозуміло, що автор буде чіплятися за будь-яку, навіть найбільш брехливу ідею, щоб виправдати свій злочин.
Путина
Володимир Путін / Reuters

Є хороша книга "Помилки, які були допущені (але не мною)". Якщо не лізти в наукові нетрі, зміст книги можна звести до того, що люди схильні себе дурити і виправдовувати – хронічно, прогресуючи і до самого кінця. Люди чинять помилки, але замість їх визнання і виправлення все життя шукають їм виправдання – чого б це не коштувало їм і оточуючим. І неважливо яких масштабів руйнування можуть послідувати. Все залежить від того, яке коло впливу. У підручники ж історії потрапляють великі самодури, які своїми помилками впливають на долі мільйонів. Мільйони жертв - і все через "вавку" в одній голові. Прикладів в історії - десятки.

читайте такожПутін даремно боїться натівських ракет, потрібно боятися українськихТак от, Путін написав статтю, в якій, кажуть, переказав радянські підручники. Мені, напевно, пощастило, і радянських підручників вже особливо і не читав. Але що можна сказати з упевненістю: Путін і, зрозуміло, його спічрайтери, які писали статтю (не буде ж він сам корячитися; він то і по клавіатурі, мабуть, не влучить), примудрилися в цей відносно невеликий за обсягом текст напхати всього і відразу, що стосується України.

Це просто молитовник, набір добірної імперської нісенітниці, мед у вуха для справжнього великороса. Тут і якась "Стародавня Русь", і слухняний Хмельницький, і запроданці Мазепа зі Скоропадським. Тут і партизан-молодець Ковпак, і колаборанти УПА. Українці - це, ясна річ, жителі околиці - класика! А Тарас Шевченко тільки віршиками балувався малоросійською говіркою, а прозу-то писав великоруською!

відео дня

З більш "дорослого" контенту - Путін традиційно заявляє претензії на українські території, а конкретно - на Крим, киваючи на більшовиків. Далі логічним продовженням слідує опус про занепад нашої країни по всіх фронтах. Ну і, ясна річ, про те, що українське керівництво після 2014 року чомусь відмовляється дружити з Росією. Цікаво, чому ж? Також Путін дуже мило бреше, що людей на Майдан у 2014 році вивів не Янукович своїм нахабством, а "соціально-економічні проблеми".

читайте такожЯк Держдума навчить весь світ співати " Путін х***о"Росіян в Україні, ясна річ, вкрай утискають і насильно асимілюють. І це за своїми наслідками можна порівняти з "застосуванням проти Росії зброї масового ураження". У цій ідеї, до речі, відчувається якась холоднокровність - навіть якби в Україні проводилася б "примусова українізація" - люди-то залишаються живі як-не-як. Але для Путіна це не важливо - для нього важливо, що "росіян" стане менше. Мова тут, звичайно, про мову.

Коротше кажучи, тут є все. Путіна конкретно словесно пронесло. І вся стаття пронизана ідеєю, як же затишно доброї душі малоросам жилося під крилом старшого брата, і як же нерозумно українці чинять зараз, віддавшись під зовнішнє управління.

Ці фантикові доводи погано в'яжуться, вони і звучать нерозумно. Радує, що більшість українців вже отримали щеплення від сприйняття всерйоз такої дурні після 2014 року. Ну, а до кого не дійшло – будьте ласкаві і далі погоджуватися бути малоросами і "окраїнцями".

Але ми відволіклися. Зрозуміло, що розмови про те, що ми один народ – це претензія на подальшу окупацію. Це погроза. Червоною ниткою в цьому тексті простежується незграбне виправдання того, що Путін накоїв після 2014 року і збирається коїти. Він будь-якими, навіть найдурнішими способами, намагається виправдатися за війну, довести свою правоту. Очевидно, що це нерозумно - це розуміємо ми, це розуміє внутрішній споживач за поребриком, принаймні його частина.

Але важливо пам'ятати, що для Кремля на чолі кута – завжди доцільність. Якщо доцільно почати війну, провести окупацію - це буде зроблено. Якщо доцільно чекати - будуть вичікувати. Про жодні гуманні фактори годі й говорити, в Росії так не прийнято. Забудьте, це вам не м'який Захід, який вирішує проблеми екології. Там нікого не шкода.

Нам нічого не залишається, як чекати чергового рецидиву цієї вічної кремлівської хвороби. Хоча, правильно, звичайно, не чекати, а активно до нього готуватися.

Тарас Сидоржевський, головний редактор glavred.info

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти