Путін програє Заходу війну за Україну

3 грудня 2021, 06:15
Вимога Путіна щодо НАТО є смисловою частиною політичної концепції гібридної війни, яку він веде проти Заходу з 2014 року.
Путина
Путін вимагає від НАТО юридичних гарантій нерозширення на схід / Reuters

Президент Росії Володимир Путін хоче почати предметні переговори про досягнення юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід.

У російської пропаганди щонайменше з 2007 року існував міф про те, що керівництво НАТО нібито ще Горбачову при Радянському Союзі надало якісь гарантії нерозширення, проте на даний момент цей міф успішно розвіяний. Крім того, ця вимога Путіна є смисловою частиною політичної концепції гібридної війни, яку він веде проти Заходу з 20 лютого 2014 року.

І раз він відкрито заявляє про такі вимоги, все вказує на те, що він цю війну програє.

відео дня

Природно, НАТО ніяких подібних гарантій жодному з диктаторів не дасть, тому що кожна держава має право самостійно вирішувати, в яких військово-політичних альянсах їй бути. У випадку з Україною на конституційному рівні встановлено, що наш зовнішньополітичний курс-набуття членства в НАТО і ЄС. І якщо Альянс піде на поводу у диктатора і узурпатора влади, то таким чином він фактично перестане існувати, оскільки надання гарантій стане самогубним рішенням для НАТО, адже воно буде суперечити принципам організації. Тому ця ситуація вичерпає себе на рівні вимог Путіна.

Росія зараз використовує військово-політичний шантаж-тиск на керівництво України і країн Заходу з метою підвищення ставок. Путін це робить перед кожною зустріччю з Байденом - до слова, півроку тому, перед прийдешньою зустріччю, на російсько-українському кордоні було сконцентровано значно більшу кількість збройних сил, ніж зараз. Тепер, з урахуванням прийдешньої зустрічі, яку вже підтвердили у Вашингтоні, Путін також буде намагатися і далі шантажувати Захід і Україну. Однак зустріч, яка, ймовірно, відбудеться ближче до Нового року, нічим істотним не закінчиться, після чого між США і РФ відбудеться певна розрядка відносин, яка триватиме до лютого-березня наступного року.

Ймовірність широкомасштабного вторгнення Путіна на вільну територію України з боку Росії і окупованого Донбасу в майбутньому буде тільки зростати. Це пов'язано з тим, що Путін живе в парадигмі вигаданих ним самим смислів і символів. А оскільки у нього немає жодної реальної перемоги, то, як показує практика останніх двох років, ескалація з боку Росії істотно зростає під "победобесие" - до 9 травня.

читайте також"У серпні 2008 в Грузії вже рвонуло": Лавров вибухнув погрозами через плани України по НАТОПутін мріє дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні для того, щоб перед 9 травня організувати невелику переможну і маловитратну війну, окупувати ще якусь частину вільних територій України, тим самим примусивши її до угод типу Мінськ-3, щоб прискорити політичну капітуляцію України.

На такий розвиток подій вказує також той факт, що крім військового шантажу Росія займається шантажем України в газовій, вугільній та енергетичній сфері, так як поставки цих ресурсів зараз строго обмежені. Тобто в цій залежності створити кризу, яка, на думку Путіна і Патрушева, здатна підірвати внутрішньополітичну стабільність. І від того, якою буде обстановка в найближчі місяці, буде залежати питання розгортання широкомасштабних військових дій.

Юрій Шуліпа, директор Інституту дослідження російської агресії, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти