Путін проти гривні

18 січня 2022, 06:45
Відповідь на питання, що буде з курсом гривні найближчим часом, лежить в голові Путіна.
Гривня
По гривні вдарило безумство Путіна / УНІАН

В останні дні занадто активно почали змінюватися циферки в обмінниках. Курс гривні дійшов до рівня 28.0, де не був уже давно. Ба більше, зробив це занадто швидко, чим налякав багатьох. І, як завжди, породив безліч теорій змови.

І так, що ж сталося.

Є проста відповідь. І однозначна. Путін. Але давайте трохи більше слів.

відео дня

Для початку згадаємо, що було торік. До листопада місяця гривня була в прекрасній формі. Гривня зміцнювалася. Ба більше, робила це дуже впевнено, входячи до списку найбільш міцних валют щодо долара у світі.

Чому це відбувалося? Відповідь проста - дуже сприятливі умови зовнішньої торгівлі для українських експортерів. Дуже високі ціни на метал. Дуже високі ціни на аграрну продукцію. Плюс, впевнене і стабільне зростання сектора IT, а це вважайте експорт. Айтішники отримують доходи, продаючи свої послуги в основному за кордоном і потім витрачають ці гроші в Україні. І тут зростання становить майже 30 відсотків на рік.

На цьому тлі імпорт поводився скромніше, ціни на газ ще не досягли шалених висот, та й Україна дуже обмежено цей газ імпортувала.

читайте такожІлюзія стабільності гривні і початок кінця долара: яким буде курс основних валют у 2022 роціЗагалом, до листопада все було добре. А потім по гривні перший раз вдарило безумство Путіна. Перший раз за останній час, звичайно, бо це безумство давно з нами і обвал 2014 - 2015 рр. багато в чому був продиктований російською агресією. Так чи інакше, в листопаді західна преса активно почала писати про те, що Путін готує вторгнення в Україну. Це лякало західних інвесторів. Закрило доступ для українського уряду до запозичень на зовнішньому ринку. І почало тиснути на гривню. Іноземці продавали гривневі облігації, купували долари і тиснули на курс.

Як результат, до нового року гривня дійшла до позначки 27.3 за долар і начебто заспокоїлася. І начебто всі почали звертати увагу суто на економіку. А вона у 2022 році не обіцяла бути такою вже сприятливою для гривні. Ні, ціни на експорт досі хороші. А погода в південній півкулі обіцяє поганий урожай там, що призведе до високих світових цін на аграрну продукцію і в 2022 році. Але це все вже було. Це входить в умови завдання, повторюючи 2021 рік. Водночас Україні очевидно треба більше купувати газу і робити це якомога швидше. А газ дорогий. І імпорт прогнозується вищий. Чому? Бо доходи українців продовжують зростати і це призводить до зростання імпорту і тиснутиме на гривню. Загалом, аналітики чекали слабший рік для національної валюти, але без фанатизму. І без якихось різких рухів. Очікування на кінець року на рівні 28.5.

читайте такожЧого не переживе ПутінДалі стало веселіше. По-перше, традиційна українська бюджетна традиція - витрачати гроші під ялинку. Ми всі бачили ці дитячі майданчики, які закопують у грудні в замерзлий ґрунт. Так відбувається щороку. І щороку на початку січня в банківську систему вивалює купа грошей, яка частково тут же йде на валютний ринок. Цього року ліквідність у банках на початку року зросла на 50 млрд грн до 250 млрд грн. Зростання на чверть - дуже переконливо. І в перший тиждень січня гривня просіла до 27.5. Дрібниця, здавалося б. Тим більше, чисто технічний рух. І на цьому здавалося все.

Але тільки здавалося. Тому що в четвер у світовий інформпростір увірвалися коментарі російських дипломатів в стилі гопника з підворіття, які дуже не миролюбно реагували на очікувану відмову цивілізованого світу приймати умови путінського ультиматуму. І понеслося.

читайте такожДолар і євро припинили бути "тихою гаванню": у що українцям варто вкладати гроші в 2022 роціІнвестори злякалися. Злякалися не по-дитячому. Знову стрічки світових ЗМІ заповнили карти потенційного російського вторгнення в Україну. І пішли розпродажі. З одного боку активно продавали рубль і російські акції. Через страх ефекту від санкцій. З іншого - кривава різанина бензопилою почалася в українських єврооблігаціях і гривні. Інвестори побігли. Покупки не було. І це сильно натиснуло на гривню. За два дні курс національної валюти пройшов з 27.5 до 28.0. І пощастило ще, що панікують поки тільки зовнішні інвестори, а українці зберігають спокій. Можливо просто звикли з 2014 року. А може не читають західну пресу.

А Нацбанк як може підтримує курс, продаючи долари з резервів і стримуючи коливання на валютному ринку. Тільки за останній тиждень довелося продати майже 300 млн доларів.

Що далі? Все повністю впирається в психологічний фактор. Економічних причин для різкого падіння немає. Якщо Путін і Ко накручуватимуть рівень агресії, тиск продовжиться. Якщо підуть на деескалацію - зупиниться і курс гривні.

Тому відповідь на питання, що буде з курсом гривні найближчим часом, лежить у голові Путіна. Але голова Путіна предмет темний і дослідженню, на жаль, не підлягає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти