Путін вже програв, але досі сподівається на диво і клянчить перемовини

23 вересня 2022, 19:09оновлено 23 вересня 2022, 21:03
На тлі військових невдач російський диктатор внутрішньо зламався і ні на що серйозне більше не здатний.
Володимир Путін
У Володимира Путіна немає майбутнього / скріншот

Абсолютно невипадково, що паралельно з оголошенням "референдумів" на окупованих територіях в Держдумі РФ прийняли законопроект, який вводить досить суворе покарання за різні військові злочини - наприклад, дезертирство, здачу в полон або відмова від виконання наказу в разі бойових дій і, що важливо, в разі введення в країні воєнного стану та мобілізації.

Тобто Путін може зробити наступне - якщо він оголосить захоплені області України анексованими, тобто частиною Росії, це означає, що туди, по-перше, можна посилати солдатів-строковиків, а по-друге, оголосити, що це Україна тепер "вторгається" на російську територію.

Звучить смішно, але з точки зору путінського режиму і путінського суспільства це виглядає цілком логічно, це "схавають". І тоді, якщо вже Україна "вторгається на територію Росії" (а вона ж буде продовжувати дії зі звільнення окупованих територій, це очевидно), то в РФ можна вводити і воєнний стан, загальну мобілізацію і навіть використовувати тактичну ядерну зброю.

відео дня

Я не кажу, що Путін буде це робити - я внутрішньо переконаний, що він вже зламався і той диявольський стрижень, який у нього був, вже, принаймні, надламаний і ні на що серйозне він більше не здатний. Тим не менш, для шантажу світу така загроза може існувати. Тому що паралельно Путін явно клянчить переговори - він це робить і через Ердогана, який днями заявив, що хоче закінчити війну, і через інших.

Природно, що Умови Путіна, які він може виставити при переговорах, будуть абсолютно неприйнятні для України, як і позиція України для Путіна. Тому що просто віддати захоплені території і втекти з України для Путіна означає повний крах кар'єри, життя, і, швидше за все, фінал в Гаазькій в'язниці або ж ймовірність бути вбитим власними клевретами. Тому він на це ніколи не піде.

Путін розуміє, що шансів прорватися у нього мало, але сподівається на диво. Як Гітлер в останні роки війни.

І, як кажуть пропагандисти Путіна типу Симоньян, якщо ми дамо задню, тобто відступимо, вони точно не відступлять. А якщо ми будемо перти вперед, то, можливо, вони здрейфлять і відступлять. Але ніхто, звичайно, не здрейфить.

Навіть Європа і та ж Німеччина, яку вважають недостатньо антипутінськи налаштованою, не підуть ні на які поступки Путіну. І всі ці надії про те, що приїде Шольц з Макроном і будуть вмовляти Зеленського лягати під Путіна – дурниці, цього не буде. Тому що вони теж, незважаючи на всю свою можливу слабкість і нерішучість, розуміють, що путінський режим представляє екзистенційну загрозу для всього світу. І зараз потрібно скористатися цією війною для того, щоб дотиснути цей режим, тому що в іншому випадку він загроза від нього буде зберігатися, поки він існує.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книг, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти