Путін всіма силами хоче зробити Лукашенка "нерукостисним"

26 травня 2021, 06:34оновлено 26 травня 2021, 17:03
Діалог із Заходом для білоруського режиму - це як альтернатива його співпраці з Кремлем.
Путін Лукашенко
Олександр Лукашенко і Володимир Путін / Reuters

Зважаючи на світоустрій теперішнього кремлівського режиму, Росія в Білорусі проводить той же процес, що і в Україні - збирання земель в межах колишнього Радянського Союзу.

Для РФ головний сенс всього того, що сталося з літаком в Мінську у тому, щоб відрізати будь-яку, навіть гіпотетичну можливість Лукашенка домовитися з цивілізованим світом. Діалог із Заходом для білоруського режиму - це як альтернатива його співпраці з Кремлем.

Тому Кремлю важливо створити такий стан, в якому Лукашенку звертатися крім як до Путіна більше буде не до кого – по суті, зробити теперішній білоруський режим нерукопожатним. І в цьому відношенні Кремль піде на будь-які "гострі" заходи - операції російських спецслужб. А вже в цих акціях вони можуть доходити до усунення людей - всім відомі історії зі Скрипалями і "Новачком", вибухами складів в Європі.

відео дня

Поточну ситуацію з обмеженням польотів європейських авіакомпаній Росія може використовувати як з військової точки зору (наприклад, під виглядом організації додаткових авіаперевезень проводити і перевезення військового характеру), так і для того, щоб замінити білоруську "Бєлавіа" на свою авіакомпанію. Адже на ринку потреба в авіаперевезеннях нікуди не подінеться. Тому на ринок ЄС замість білоруського, відповідно, може зайти російський авіаперевізник.

читайте такожБатько взяв заручника і готовий до торгівТак чи інакше, потрібно буде ловити пасажирів, вантажі в повітрі, і раз державний білоруський авіаперевізник буде приземлений, його функції на себе може взяти якийсь російський. Тоді Лукашенко втратить гроші, а вигода для Путіна, точніше російських авіаперевізників, тут стає очевидною.

Україні ж в цьому випадку варто чекати лише додаткового головного болю. У нас і так немаленька за протяжністю межа з неадекватним сусідом, і до неї додасться ще одна, через що ми опинимося у півколі. І Росія однозначно цю ситуацію використовує в своїх цілях.

Костянтин Машовець, військовий журналіст, координатор групи "Інформаційний спротив", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти