Путін виставив Крим на торги

3 лютого 2022, 06:39
Вісім років Крим був точкою мовчання, але тепер Путін підтвердив, що єдине, що його цікавить - чи залишиться півострів під його контролем.
Володимир Путін
Володимир Путін припустив, що Росії доведеться воювати за Крим з НАТО / Фото Reuters

Президент Росії Володимир Путін після зустрічі з президентом Угорщини заявив про те, що при вступі України в НАТО можливий сценарій, при якому Росії доведеться воювати з Альянсом за півострів Крим, який він назвав "суверенною територією Росії".

Ці заяви - спроба заміни справжньої війни на дипломатичну. Справа в тому, що 17 грудня 2021 року Путін викотив заходу жахливий ультиматум, від якого здригнулися США і Європа, оскільки він зажадав відкату НАТО до зразка 1997 року. Після цього заговорили про стратегічну безпеку і стабільність, про Донбас і тепер дійшли до "стінки". Тобто виявляється, що весь цей величезний дипломатичний наступ Кремля на Європу зводився до того, чи залишать їй Крим, якщо РФ відведе війська.

Вісім років Крим був точкою мовчання - усі говорили про Донбас, про Нормандські переговори, про що завгодно ще, але тільки не про Крим. І тепер Путін цією заявою лише підтвердив, що єдине, що його цікавить - чи залишиться Крим під його контролем і чи будуть за нього воювати.

відео дня

Треба сказати, що Україна продовжить усіляко домагатися повернення півострова, але в такому ключі це актуалізує питання про майбутнє сепаратистських республік на Донбасі. І з цієї заяви Путіна випливає, що їхнє майбутнє Кремль вже не хвилює, тобто він готовий відступити від усіх вимог і ультиматумів на Захід і Україну в обмін на гарантії приналежності Криму Росії.

Тобто за фактом Путін виставив Крим на торги. Хоча обговорювати питання Криму зараз з точки зору президента Росії неприйнятно, адже є рішення Держдуми РФ, яке називає ці території окупованими і такими, що належать Росії.

Зараз у Кремлі, мабуть, не знають як себе поводити, адже Путін ніколи раніше в такому ключі про Крим не говорив. Адже якщо визнання Криму не відбудеться, Росія погрожує визнати "ЛДНР", однак тоді знову постане питання легітимації, адже раніше визнання Росією Донбасу означало відмову від визнання Криму. А цього Росія собі дозволити не може.

читайте такожЧого не врахував Путін, коли почав погрожувати Україні війноюЦе дуже несподіваний хід для Путіна і вкрай приваблива пропозиція для Заходу. Тому що Донбас - це війна справжня, в якій щодня гинуть солдати, у Криму ж не загинула не одна людина, бо там немає збройного конфлікту. Тому Захід тепер може страшно тиснути на Україну, через що Зеленський вже дуже скоро ризикує заплакати найгіркішими сльозами.

Віктор Небоженко, політолог і соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти