Путін закинув ноги на стіл і збиткується з Заходу

16 жовтня 2021, 15:05
Безкарність розбещує. Кожен самовиражається як вміє. Путін насміхається над Заходом практично в кожному своєму виступі.
Володимир Путін
Володимир Путін / Фото Reuters

Володимир Путін вимовив фразу, яка може стати однією з важливих цитат його довгого і безславного царювання, поряд з "вона потонула" і "мочити в сортирі". Модератор пленарного засідання Форуму "Російський енергетичний тиждень" журналістка Хедлі Гембл поцікавилася, чому Путіна так турбує опозиція і навіщо він відправляє всіх у в'язницю, - і президент Росії сказав сакраментальне: "якщо ви подивитеся на вуличні протести, то ви зрозумієте, що далеко не всі у в'язниці". Далеко не всі у в'язниці! Ще.

Прийнято вважати, що Путін живе в якійсь паралельній реальності - і саме тому може говорити про те, що російська демократія набагато ефективніша Західної, російські медіа набагато вільніші, у російської опозиції куди більше можливостей, ніж у опозиції в західних країнах. Але так варто було б думати, якби Путін прийшов у політику з КВК, а не з КДБ. Російський президент все чудово розуміє. Він просто знущається. Він упивається своєю безкарністю.

читайте також"Почалося поступове відкачування": Путін звинуватив Україну у крадіжці російського газу

відео дня

Путін не з тих, хто йде напролом. Ні, він обережний у своєму наступі, він просувається рівно туди, куди йому дають просунутися. Він вивчає, якою буде міра відповідальності. І якщо наслідків жодних - йде далі, дедалі впевненіше. Так було в Росії після його приходу до влади. Він уважно спостерігав за тим, як суспільство реагуватиме на кожен його крок, на фактичну узурпацію влади, на прийняття божевільних законів, на знищення незалежних медіа - і коли виявилося, що реакції жодної, скрутив усіх у баранячий ріг.

Із Заходом було схоже. Коли він напав на Грузію, він вже замислювався про можливий напад на Україну. Війна з Грузією завершилася без будь-яких наслідків для російського керівництва: Москва фактично анексувала грузинські автономії, а на Заході лише скрушно знизали плечима. Коли Путін приступив до анексії Криму, його вмовляли не лізти на український материк. Він поліз - і з ним почали домовлятися про припинення обстрілів. Донині домовляються, а президент України майже щодня каже, що дуже хоче з ним зустрітися. Тепер він фактично знищує ринок газу, а на Заході багато хто думає не про санкції за використання сировини в якості зброї, а про те, як би швидше підписати з ним довгостроковий договір і зітхнути спокійніше.

Чому б йому тоді не познущатися? Чому б не зробити вигляд, що він нічого не розуміє, витає в емпіреях, вірить в російську демократію і в те, що в США "легалізована корупція". Ви думаєте, що людина, яка зробила корупцію фундаментом існування свого режиму, дійсно такої думки про Сполучені Штати?

читайте такожПутін вибухнув звинуваченням на адресу Києва щодо Донбасу, а в Кремлі оголосили перезавантаження "Нормандії"Безкарність розбещує. Кожен самовиражається як вміє. Путін насміхається над Заходом практично в кожному своєму виступі. Медведєв перейшов на написання образливих статей. Лавров вже давно забув, що це таке - дипломатичний етикет, і виступає з пропагандистськими філіппіками. Цим людям забиратися з ногами на стіл дозволяє і власне суспільство, і цивілізований світ. А потім ми дозволяємо собі самовпевнено стверджувати, що Путін збожеволів.

Та не збожеволів він. У нього все добре. Це ми з вами збожеволіли, якщо все це допустили. Якщо дозволяємо йому через двадцять років правління насміхатися, погрожувати і не сумніватися, що це правління триватиме вічно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти