Путін закладає для України бомбу уповільненої дії

17 листопада 2021, 06:29оновлено 17 листопада 2021, 12:28
Низка товарів з ОРДЛО тепер може потрапити до України. І це матиме політичні наслідки.
Путін закладає для України бомбу уповільненої дії
Путін підписав указ, що легалізує товари з ОРДЛО / Reuters

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про так звану гуманітарну допомогу самопроголошеним "республікам" Донбасу.

Фактично це - легалізація того, що вже існує. Адже до Росії товари з окупованих територій і зараз поставляються, однак вони йдуть різними напівлегальними шляхами - здебільшого, контрабандою. Відповідно, функціонування господарських об'єктів на окупованій території також під питанням, бо якісь з них не платять податків, не знаходяться в управлінні власників чи держави, а товари виробляють і кудись намагаються збути.

Раніше цим опікувалися різноманітні посередники та "прокладки" з непевними статусами на кшталт різних фондів із так званої Південної Осетії, а значна частина коштів, яка проходила через товарообіг між Росією та окупованим Донбасом просто розкрадалися окупаційними адміністраціями чи людьми, дотичними до контролю над економікою цих територій, що, у свою чергу, загострювало боротьбу між баштами Кремля за контроль над цими потоками. Зараз у Росії є чітке розуміння того, що потрібно оптимізувати цей процес. Відповідно, треба прибрати посередників, видати сертифікат походження товару і запровадити певні сприятливі для господарських суб’єктів умови - квоти на окремі товари, як то вугілля з Донбасу чи продукція підприємств, які ще можуть торгувати.

відео дня

Однак є одне "але" - ці компанії не є конкурентоздатними на російському ринку і їм потрібна "тепла ванна". А це можливо лише за отримання ними спеціального статусу або умов просування на російському ринку. Саме тому і був ухвалений указ із гарною назвою "Про гуманітарну підтримку окупованих територій".

Це створить проблеми для окупаційних адміністрацій, бо їм доведеться мати справи у руслі формальних російських приписів і нормативних актів. І якщо раніше можна було списувати кошти указом ніким не визнаного президента так званої ДНР, то тепер доведеться мати справи з офіційним чиновником РФ, який ще дивитиметься на внутрішнє російське законодавство у частині використання коштів і їх руху. Економіку Донбасу це не підніме, на самоокупність ці території не переведе, а лише оптимізує витрати РФ на їх утримання. Бо Росія несе збитки, дотуючи ці регіони і, щоб хоча б повернути частину коштів або зробити так, щоб ці гроші не кралися на різних щаблях і зменшити гостроту війни башт Кремля, Путін і підписав цей документ.

Для України це означає спрощення процесу реалізації товарів поза українським бюджетом без сплати податків, зборів, через що український бюджет недоотримає грошей. Згідно офіційних оцінок контрабанди через кордон з окупованими територіями, мова може йти про сотні мільйонів доларів.

Відповідно, держава може поставити питання санкцій і компенсації з боку РФ за втрачені економічні можливості, оскільки жодних домовленостей щодо цього ми з Росією не маємо і мати не можемо.

читайте такожЯкщо Путін розпочне війну, то на нього в Україні чекає "кривава лазня"Тож тепер постає питання - як не дозволити реекспорт товарів, які будуть реалізовуватися через посередницькі російські структури вже легально. Бо якщо раніше цей експорт до третіх країн був незначним, то після легалізації схеми він може зрости. Щоб цього не допустити, українським Мінюсту, Мінекономіки та МЗС було б не зайвим розробити відповідні пропозиції.

Тим паче, що ці товари теоретично можуть потрапити і до України, але для цього вони мають пройти переоформлення. Оскільки вони мають походження з окупованих територій України, то Україна має як держава не допускати подібної торгівлі. А от що робити з тим же антрацитом з Донбасу, яке буде надходити в Україну як "вугілля з Кузбасу" або з якоїсь африканської країни.

Зараз такий реекспорт затруднений, але у час енергетичної кризи держава може закрити очі, шукаючи різні джерела поставок. Але тут треба балансувати енергетичні та політичні наслідки, оскільки такою торгівлею ми ризикуємо легітимізувати режим окупації на Донбасі та закладемо самі собі бомбу уповільненої дії.

Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти