Путін чекає, що може відгребти

9 травня 2023, 19:20
Тема України є ключовою у зверненні Путіна. Навіть у трансляції "на площі ветерани, які звільняли Україну..."
Володимир Путін
Путін чекає, що може відгребти, вважає Ігар Тишкевич / скріншот YouTube

Виступ Путіна. Якщо коротко, то маємо набір пафосних слів ні про що. По суті сказати, дійсно, нічого. Але є кілька аспектів, які укладаються в канву розвороту російської пропаганди.

Тема України є ключовою. Навіть у трансляції "на площі ветерани, які звільняли Україну..." Ніби Москва вже стала рядовим українським обласним центром))

Але явні паралелі між "Великою Вітчизняною" і війною в Україні. Починаючи від теми "ветеранів" і "учасників СВО", закінчуючи уявним образом. Росії треба остаточно перенести сприйняття війни як "вітчизняної". І є образ поразки - "майбутнє держави і народу". Для нетямущих пояснення про агресивний націоналізм, сімейні цінності і т. д.

відео дня

А чи є образ перемоги? Теж, натяком. Вже не денацифікація, не денаціоналізація. Просто цитую "Дали відсіч міжнародному тероризму, Захистимо жителів Донбасу і забезпечимо свою безпеку". Тобто і Запоріжжя воліє не згадувати.

Але найцікавіше - підготовка до можливої великої [затріщини] (нецензурне), яку РФ цілком ймовірно відгребе. Путін проводить паралелі 2023 з ... Курською битвою. Мовляв, витримали і перехопили ініціативу.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику та економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв’язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика – Східна Європа і Причорномор’я. Розробив низку навчальних програм та тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Який висновок?

1. Сказати нічого.

2. Є рішення чіплятися за окуповане (принаймні частину) й очікувати можливості для договорняка.

3. Пропаганда намагатиметься далі переводити сприйняття війни проти України у "вітчизняну".

4. І є очікування того, що можуть відгребти.

А тим часом парад. Рік тому я назвав дійство "парадом дітей", враховуючи величезну частку коробочок від училищ. Я помилявся. Діти цього року - навіть кадетів притягли. З "реальних" - тільки жінки-зв'язківці, військова поліція, МНС, Росгвардія і ФСБ. А так само ряджені типу козаків.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти