Путінська ідеологія нікуди не зникне після війни

12 грудня 2022, 08:34
У свідомості того ж путіна "велич" - це суто завоювання нових територій, підкорення та розширення.
Путінська ідеологія нікуди не зникне після війни
Владимир Путин / скриншот

Є одна серйозна проблема, яка обов'язково "вилізе" згодом. У контексті "хороших рускіх" і "війни путіна".

На заході люблять називати агресію проти України "війною путіна". Мовляв, це сам вождь держави-агресора несе за неї відповідальність. Зрозуміло, що більішсть українців таку концепцію відкидає. Але окрім колективної відповідальності росіян, про яку треба говорити, залишається ще одна проблема, про яку майже ніхто не говорить. Мова про імперську ідеологію росії, яка, власне, і стала головною причиною війни.

відео дня

Я дивився багато західних аналітиків та росіян, які говорять про "війну путіна". У їх інтерпретації виходить так, що путін "раптово втратив розум", і вирішив воювати. Але усі ми розуміємо, що і путін, і війна, і звірства російських військ, і мобілізація... Все це має одну причину: імперська ідеологія, яка глибоко сидить у російському суспільстві.

Саме тому у свідомості того ж путіна "велич" - це суто завоювання нових територій, підкорення та розширення. Саме тому основна маса росіян сприймає позитивно це "розширення" і необхідність за нього воювати.

Цією імперськістю у росії проникнене усе: мистецтво, література, кіно. Усе кричить: завоювання - сенс життя! Розширення росії - набільше благо! Вони так з дитинства вивчають, що росія має право все захоплювати, що більішсть сусідніх до росії народи - "неповноцінні", мають бути підкорені, що України "не існує" і т.д.

Саме тому ідея вторгненя у сусідню суверенну державу не видається більшості росіян витвором хворобливої уяви, саме тому мобілізація заради цієї мети викликає не загальне відторгнення, а поодиноку втечу. Саме тому геноцид українців сприймається як норма.

Той, хто зараз очолює росію, у свій час помре, помруть і злочинці, які допомагали йому в організації агресії. Такою є смертна природа людини. А от імперська ідеологія сама не помре, а буде знаходити нових апологетів, і колись знову спровокує війну, смерті та геноцид. От про що треба казати.

Ну не вигадав путін нічого нового. Він просто актуалізував імперську ідеологію, яку можна називати по-різному. Наприклад, рашизм, як неоднразово казав у своїх виступах український президент Зеленський (і що уже згадується у тій же Вікіпедії), русизм, як її називав Дж. Дудаєв, але головне те, що вона існує, і що вона - реальна.

І найстрашніше, що вона навіть не потребує серйозної системи викладу, класиків або "катехизису". Це дуже проста, а тому дуже дієва ідеологія, яка виходить з того, що росія має все захоплювати, розширення росії - головний сенс її існування і життя її людей, це розширення вартує геноциду інших народів і вбивства представників власного.

Якщо про це не говорити, ця ідеологія нікуди не зникне і після завршенння війни, коли, на деякий час, знову на поверхню російської політики можуть "виплити" ліберали, які, у масі, теж не позбавлені впливу імперської ідеології.

Це не "війна путіна", це війна заражених імперством росіян, до числа яких належить і сам путін. Не він був першим, не він, мабуть, і останнім російським імперцем.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти