Путінська Росія стала слабкою, починається боротьба за Арктику

1 березня 2023, 19:20
Відібрати повністю Північний морський шлях у Росії не вийде, але встановити над ним міжнародний контроль доведеться.
НАТО, Швеція, Фінляндія
Щойно Швеція і Фінляндія вступлять в НАТО, відразу ж виникне нова геополітична ситуація, каже Небоженко / pixabay

Щойно Швеція і Фінляндія вступлять до НАТО, відразу ж виникне нова геополітична ситуація, коли на величезному просторі від Санкт-Петербурга до Мурманська відбудеться безпосередня зустріч сил НАТО і Росії.

Це дійсно історична подія. Не випадково Кремль витрачає так багато зусиль на те, щоб уповільнити прийом Балтійських країн до НАТО. У спробі зупинити процес розширення НАТО, викликаний страхом європейських країн перед непередбачуваністю і жорстокістю путінської Росії, Кремль намагається використовувати Туреччину і Угорщину для гальмування вступу Фінляндії і Швеції в Альянс. НАТО все одно обійде скандальний саботаж проросійських членів Альянсу в процесі прийняття.

Не будемо забувати, що до вторгнення агресивної Росії в Україну, Фінляндія в 2021 році закупила в США у американської корпорації Lockheed Martin 64 багатоцільові винищувачі F-35A. тоді Росія не сильно звернула увагу, навіщо миролюбній Фінляндії такий потужний повітряний флот.

відео дня

Але зараз після поразки Росії в Україні все стало зрозумілим. Щойно ця величезна армія літаків з'явиться в небі Північної півкулі, то гігантські військово-морські бази на Кольському півострові наймогутнішого, Північного флоту ВМФ Росії опиняться в гіршому, більш вразливому становищі, ніж база ЧМФ в Севастополі.

Вступ балтійських країн Швеції і Фінляндії в НАТО дозволить Заходу вирішити низку стратегічних завдань - це посилення контролю над Балтійським морем, розтягування російського військового потенціалу від Севастополя до Мурманська, а також значне зміцнення Північного флангу НАТО. Але головне - це активізація проблеми інтернаціоналізації Арктики і Північного морського шляху, на який претендує не тільки Росія, але і Захід, і Китай.

Різке ослаблення путінської Росії унаслідок провальної російсько-української війни дозволить Заходу і Китаю в ході мирних переговорів підняти питання про міжнародний контроль за Північним морським шляхом, вкрай вигідним для Європи і Китаю, але не Росії, якій, власне, і нічого транспортувати цим зручним і безпечним морським шляхом.

Відібрати повністю Північний морський шлях у Росії не вийде, але встановити над ним міжнародний контроль доведеться.

І якщо китайський президент Сі Цзіньпін навесні приїде в Москву, то він буде обговорювати не тільки питання про війну Росії проти України, а й китайський інтерес до Північного морського шляху, як одного з умов створення альянсу Китаю і Росії.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти