Путіну потрібна нейтральна Україна, тому що її легше буде захопити

10 лютого 2022, 06:26
Погоджуватися на нейтральність нам не можна в жодному разі, тому що для України залишитися без захисту ззовні - подібне до смерті.
Фінляндизація України
Росія наполягає на фінляндизації України / Колаж Главред

Будь-який крок по виконанню "Мінська" у трактуванні Росії - це шлях до Союзної держави. Справа в тому, що федералізація України - це найпростіший шлях для Путіна, тому що за допомогою надання особливих повноважень ОРДЛО Росія отримає важіль впливу на Україну з метою її повернення у свою політичну орбіту.

У цьому сенсі фінляндизація, яку зараз так активно обговорюють в Європі - майже те саме, що і федералізація. Адже свого часу Радянський Союз захопив частину Карелії, тут же притягнули туди лідера Комуністичної партії Фінляндії, сформували уряд і вимагали від усього світу визнання цього уряду, який потім вимагав від Гельсінкі об'єднання з Росією.

Приклад Фінляндії дуже схожий на ту ситуацію, яку зараз з Україною хоче провернути Путін. Але взагалі все дуже нагадує Мюнхенську змову 1938 року, коли намагалися досягти миру за всяку ціну, але в підсумку все вилилося у світову війну.

відео дня

Треба віддати належне Путіну, який протягом 7 років ні на йоту не посунувся у своїх вимогах - від самого моменту підписання "Мінська-2" він наполягає на своїх правилах і за всяку ціну намагається їх протягнути. Єдине, що ми поки спостерігали, так це те, як іноді його сили слабшають і Путін розуміє, що зараз марно йти в наступ, але тоді його окриляють інші вчинки. Наприклад, зараз він вважає, що заручився підтримкою Китаю і тепер може йти у черговий наступ.

Причому наступ на Україну - це фактично наступ на всю Європу. А недавня прес-конференція Путіна з Макроном справляє враження роздачі завдань учителем учневі, який, при всій повазі до статусу Макрона, одразу ж побіг їх виконувати - примчав до Києва і почав говорити, що "Мінську" немає альтернативи і його треба виконувати.

Макрона, якому фактично байдужа доля України (з Росією вона буде, з Європою або нейтральна), можна зрозуміти - йому потрібна політична перемога, інакше він і на виборах у Франції пролетить, і не залишить по собі сліду в керівництві Євросоюзом, де Франція зараз головує. Але для України залишитися без захисту ззовні - подібне до смерті.

читайте такожПутіна остаточно і безповоротно послалиІ саме цього домагається Путін, тому що нейтральну країну легше захопити. Він не залишає жодного шансу Україні спокійно співіснувати з РФ і буде йти до кінця і за всяку ціну заради поглинання України. Адже без нас немає імперії і якщо Україна остаточно "відколюється" від Росії, то навіть казка про Київську Русь автоматично зникає. Тому якщо Київ - мати міст руських буде не в Росії, відповідно, це не можна буде "продати" електорату і тоді з'являється серйозна загроза перебуванню Путіна при владі.

Тому погоджуватися на нейтральність нам не можна за жодних обставин. По-перше, тому, що до НАТО нас ніколи не візьмуть, бо не буде консенсусу серед 30 членів, щоб проголосувати за вступ України, причому через це може дійти до розколу НАТО.

По-друге, навіть США в особі України бачать країну, яка в змозі сьогодні "перемелювати" російську військову машину. Адже хто ще з країн-членів НАТО може сказати, що вони воюють з Росією і стримують її мілітарний чад?

Україна потрібна як країна, яка знаходиться в стані війни з РФ. Але в той же час Україні потрібно шукати шляхи, які дадуть нам гарантії безпеки - це може бути співпраця з Великобританією у вигляді того ж Троїстого союзу УПА, який вони запропонували створити або ж у форматі Люблінського трикутника. Але одні ми проти Росії ніколи не вистоїмо, тому що Росія ніколи від захоплення України не відмовиться.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти