Путіну воювати з Україною все важче: чому РФ дістала з засіків допотопні ракети

10 травня 2022, 13:27оновлено 10 травня 2022, 15:01
Росія почала застосовувати ракети, які приносять більше головного болю, ніж користі – старі, з двигунами, що постійно течуть, і небезпечні для тих, хто запускає.
У Росії почалися проблеми з ракетами
Кремль вирішив покошмарити Україну цими літаючими "вагонами" / Фейсбук Костянтина Машовця

Чесно сказати, не очікував, що Повітряно-космічні сили Російської Федерації почнуть застосовувати крилаті ракети повітряного базування (КРПБ) типу Х-22. Зафіксовано, принаймні, три таких прильоти в Одеській області.

Ці ракети призначені для ураження радіолокаційно-контрастних точкових (авіаносці) і площинних цілей (авіаносних ударних груп) за допомогою спеціальної (ядерної) або фугасно-кумулятивної бойової частини.

Це вже щось надзвичайне. Оскільки:

відео дня
  • ракета досить стара (дослідний зразок проведений у 1961-му році);
  • м'яко кажучи, не дуже точна, "розкид" може бути до 120-и метрів. В ході своєї розробки і випробувань ця ракета постійно демонструвала просто видатну "косоокість". І, тим не менш, вона була прийнята на озброєння (треба думати, в розрахунку на те, що буде нести такий заряд, для якого пару сотень метрів туди або пару сотень метрів сюди – не так вже й важливо);
  • сама по собі ця хріновина в процесі своєї експлуатації для своїх же власників дуже небезпечна (рідинний ракетний двигун із вельми токсичними паливом і окислювачами);
  • застосовуватися може тільки з Ту-22М3;
  • літає не нижче 11,5 км, що цілком прийнятно для більш-менш сучасних засобів ППО, причому дуже прийнятно.

У цієї крилатої ракети є дві переваги.

По-перше, вона літає дуже швидко (надзвукова). Правда, не завжди і не скрізь.

По-друге, несе бойову частину майже в тонну вагою, де, як мінімум, 600 кг – це, власне, вибухівка.

Ця літаюча колода (довжиною більше 11,5 метрів і діаметром майже метр), в принципі, створювалася для "полювання" за американськими авіаносцями і їхнім ескортом (авіаносною ударною групою).

читайте такожНедовго сміялися Російські Іскандери: чому РФ не вдасться поповнити запаси ракет, що закінчилися

Основний тип бойової частини цієї ракети – спецзаряд, тобто ядерний. Але зустрічалися і, так би мовити, звичайні, навіть зі зменшеною потужністю – до 250 кг вибухівки.

Всього країна, де "переміг пролетаріат", випустила трохи більше тисячі штук цих "привітів американським авіаносцям".

В ході своєї рутинної експлуатації ця херь приносить більше головняка, ніж користі, бо стара, з двигунами, що постійно течуть, через що вимагає дуже і дуже спеціального догляду за собою.

Підготовка і реальні пуски цієї "високоточної" (я б сказав – високотоксичної) "дурні" пов'язані з необхідністю виконання цілої низки спеціальних заходів.

читайте такожПутін хоче вийти з гри і почав подавати сигнали про це

Більше того, не з кожного літака її можна запустити (входить до складу комплексу К-22, частиною якого є виключно Ту-22М3).

І от тепер з'ясовується, що кремлівські бовдури вирішили покошмарити Україну цими літаючими "вагонами", мабуть, побачивши в районі Одеси якісь американські авіаносці...

Думаю, все це може свідчити, принаймні, про дві речі.

читайте такожКонвульсії Росії: чому через місяць-два Україна почне звільнення всіх територій і навіть Криму

Перше – у Росії щось пішло не так з ракетами, якщо вона вже дістала, м'яко кажучи, далеко не свіжі совкові напрацювання (я б навіть сказав, дуже несвіжі). До того ж, дуже неточні. Та ще й з немаленьким ризиком для власних авіатехніків і льотного складу.

Друге – або ж у герасимівській богадільні таки перейшли на якісь важчі речовини, ніж банальна "травичка". Бо у що можна цілиться цією літаючою рейкою, схильною до корозії, протіканню палива й окислювача та при цьому дуже неточною, можна тільки здогадуватися.

Костянтин Машовець, військовий журналіст, координатор групи "Інформаційний спротив", автор книги "Діалоги з нулів"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти