Чому діти і підлітки все частіше ризикують своїм життям заради лайків

24 вересня 2021, 08:39оновлено 24 вересня 2021, 14:16
Одна з головних потреб підліткового віку - це самоідентифікація, тому випробувати свої можливості їм важливіше за інстинкт самозбереження.
Підліток
В Україні почастішали випадки екстремальних забав підлітків / ua.depositphotos.com

Останнім часом в Україні почастішали випадки екстремальних забав підлітків, які нерідко можуть ставати причиною їх каліцтв або навіть летальних випадків.

Підлітки - вже не діти, але ще й не дорослі. У цьому віці тільки починається формування лобових часток мозку, які відповідають за моральний вибір і здатність передбачати і прогнозувати віддалені наслідки своїх дій. Додамо до цього активні гормональні перебудови, які проходять хвилеподібно зі своїми піками і спадами. Усі ці фактори в сукупності роблять середнього і старшого школяра більш сприйнятливим до тривалих стресових факторів і життєвих труднощів, несприятливій сімейній обстановці або атмосфері в школі, через що схильність до депресивних реакцій в кілька разів вище, ніж у дорослої людини.

Тому, з одного боку, підліток може приймати рішення покінчити життя самогубством, з іншого – у цей момент він особливо потребує підтримки, уваги з боку близьких йому людей. З огляду на описане вище, підліток не усвідомлює, що прийнявши таке рішення, життя його закінчиться назавжди, адже він мислить тут і зараз.

відео дня

Найчастіше до такого рішення приходять саме ті діти, яким не вистачає близьких довірчих відносин зі своїми дорослими і своїми ровесниками, яким не вистачає навичок просити про допомогу і бути поміченим і почутим у своїх переживаннях з боку батьків.

Це пов'язано з тим, що одна з головних потреб підліткового віку – це самоідентифікація. Тобто підлітку потрібно зрозуміти хто він в цьому світі, який він, до якої групи людей належить, які його інтереси, релігійні, культуральні погляди. Також для підлітка життєво важливо бути визнаним і поміченим в групі своїх ровесників.

У свою чергу, незакінчене формування лобових часток робить підлітка менш сприйнятливим до ризику. Йому так цікаво випробувати свої можливості і дізнатися цей різний світ, що інтерес стає вище інстинкту самозбереження.

Тому не маючи всередині себе, сім'ї, в колі друзів сильних інтересів, опор і орієнтирів, не маючи навички сказати "ні" ще з 2,5-3 - х років і бути почутим в цьому, підліток піддається впливу таких "модних екстремальних віянь" і це стає його способом підлітка заявити про себе і бути побаченим іншими.

читайте також"Не можна дивитися без сліз": у Києві мати побачила сина-підлітка, який зістрибнув з даху багатоповерхівкиУ дитини, яка має коло людей, де її приймають, яка знає, чого вона хоче і любить, що їй підходить, а що ні, не буде необхідності заявляти про себе, наражаючи життя на небезпеку. У дорослому житті такі люди залишаються або стають схильними до різного роду залежностей (алкогольна, наркотична, нерозбірливі сексуальні зв'язки). Гонка за адреналіном, щоб випробувати сильний кайф, стає головною метою. Як наслідок, надалі, це депресивні і різного роду тривожні розлади, через те, що і цей "адреналін" стає рано чи пізно недостатнім для вже дорослої людини.

Для профілактики подібної поведінки, батькам важливо, в першу чергу, будувати близькі і довірчі відносини зі своєю дитиною. Тобто батько повинен стати тією людиною, до якого не страшно і безпечно прийти з будь-яким питанням, Який бачить, помічає, поважає і приймає його думки, почуття, переживання і погляди.

Тобто у батьків повинен бути щирий інтерес про те, як пройшов день у вашої дитини, яку музику вона слухає і чому саме вона йому подобається, в які ігри вона грає і що там для себе знаходить.

Крім того, дуже важливо бачити дитину і допомагати їй пізнавати себе. Тобто бачити в дитині не втілення власних амбіцій і надій, а разом шукати, що їй важливо, що вона любить, що їй цікаво, що вона може, вміє, і як бути, якщо дуже хочеться, а не виходить. Це ні в якому разі не покарання за погані вчинки і поведінку, а пошук вирішення питання разом, того, що можна було зробити по-іншому, щоб був інший результат.

Ставте питання, щиро цікавтеся думкою, вчіть і давайте право сказати "Ні" і озвучувати свою точку зору. І нехай ваші діти і ваші відносини з ними будуть наповнені любов'ю, довірою і повагою.

Софія Глушко, дитячий психотерапевт психологічного центру ALTERA, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти