Навіщо Байден терміново телефонував Зеленському

29 січня 2022, 06:29
Головною темою розмови стали недавні переговори радників нормандської четвірки - усі сторони тиснуть на Україну через виконання політичної частини "Мінська".
Байден, Зеленський
Байден і Зеленський провели телефонну розмову / УНІАН

Виходячи з офіційних заяв Офісу президента і Білого дому, Байден і Зеленський під час телефонної розмови, природно, обговорювали загрозу військового вторгнення Росії в Україну і допомогу американської сторони (зокрема, військову). Швидше за все, також йшлося і про постачання елементів ППО, що вкрай важливо для України.

Крім того, обговорювалася і економічна допомога - як ми знаємо, у грудні США виділило додаткових 200 мільйонів доларів. Напевно торкнулися президенти і питання співпраці України з МВФ, де Штати мають ключовий голос.

Крім того, Зеленському вкотре, напевно, нагадали про призначення керівника САП, що також раніше було вимогою МВФ. США будуть продовжувати тиснути на Україну, поки Зеленський не виконає свою обіцянку, оскільки ситуація занадто затягнулася.

відео дня

Але головною темою розмови і одночасно причиною, чому вона раптово відбувся, стали недавні переговори радників нормандської четвірки. Одразу ж після відновлення цього формату, американська сторона, яка де-факто бере в ньому активну участь, імовірно, нагадувала Зеленському про ризики - загострення економічної ситуації і дестабілізації на Донбасі у разі, якщо Україна як і раніше буде упиратися і не йти на прямі переговори з окупаційними адміністраціями і не виконувати політичну частину Мінських угод, починаючи з "формули Штайнмайєра" і завершуючи внесенням змін до Конституції України.

Зараз усі сторони чинять тиск на Україну для того, щоб вона або почала реалізовувати кремлівський сценарій "Мінська", або надала свої пропозиції. Адже якщо Росія постійно пропонує варіанти, результат яких один, то Україна поки так і не надала альтернативного плану - були кластери з подачі Німеччини і зараз протягом двох тижнів, до зустрічі в Берліні, в України є можливість надати взаємоприйнятний варіант виконання політичної частини "Мінська".

читайте також"Це питання подобається не всім членам НАТО": Зеленський назвав головну тему його розмов з БайденомТим більше, що у 2019 році, під час переговорів лідерів нормандської четвірки в Парижі, вже була негласна згода на початок діалогу з представниками ОРДЛО - зокрема, навіть була спроба створення консультаційної ради, що означало ймовірність налагодити прямі переговори з бойовиками. У якому вигляді тепер це буде запропоновано вже не настільки важливо, оскільки це - один з моментів, який може задовольнити Кремль і те, що написано в Мінських угодах в розумінні Москви, щоб повністю вивести Росію з конфлікту.

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти