Ракетна атака: що змінилося в тактиці Кремля

16 січня 2023, 06:04
Судячи з усього, ракета була спрямована на Придніпровську ТЕЦ, але перенацілилася на житловий будинок — теж великий радіоконтрастний об'єкт.
Удар по Дніпру
Удар по Дніпру / скріншот, Кирило Тимошенко

У суботній атаці не брали участь безпілотники "Шахед". А це означає, що у недоімперії їх просто не залишилося. Якщо були, їх би обов'язково запустили, так як вони в рази збільшують кількість цілей, на які повинна реагувати наша ППО-ПРО, і, відповідно, різко ускладнюють її завдання. Виходить, що іранські закінчилися, своє виробництво, яке вороги затівають, ще не розгорнули.

По-друге, агресор вперше використав ракети С 400 (можливо, С 300, але малоймовірно) для ударів по Києву з прикордонної території Білорусі. Ці ракети мають режим "поверхня-поверхня", при цьому осколкова частина замінюється на фугасну вагою від 150 кг (в залежності від планованої дальності польоту). І наше ППО-ПРО не спрацювала, ракети пройшли безперешкодно. На щастя точність їх невелика, нічого критично важливого вони не вразили.

відео дня

Справа в тому, що ці зенітні ракети, розташовані вздовж кордонів РФ і Білорусі, регулярно запускають — чи то по наших безпілотниках, чи то по своїх, чи то взагалі по цілях, які ввижаються агресору. Очевидно, пуски ракет по Києву були початково ідентифіковані саме як подібні зенітні пуски. А коли ракети пішли в бік України, було вже пізно: після набору висоти двигун ракети відключається, вона летить по псевдобалістичній (псевдо — так як не виходить за атмосферу) траєкторії. Час польоту становить кілька хвилин, ракета невелика, якщо не чекати заздалегідь, збити вкрай складно.

Значить, тепер, отримавши досвід, доведеться чекати заздалегідь.

По-третє, по Дніпру вдарили старою радянською протикорабельною ракетою Х 22. Вона несе 960 кг фугасної вибухівки і фактично є найпотужнішою ракетною зброєю недоімперії (крім ТЯО). На фінальній ділянці ракета наводиться допотопною радіолокаційною системою, відповідно, тупо реагує на великі будівлі.

Судячи з усього, ця ракета була спрямована на Придніпровську ТЕЦ, але перенацілилася на житловий будинок — теж великий радіоконтрастний об'єкт. Точно так само сталося влітку в Кременчуці, коли така ракета знищила торговий центр. Використання ракети Х 22 по наземних, а не морських цілях, тим більше, поблизу житлової забудови, повністю суперечить самій ідеї її створення. Тому є незаперечним цинічним жорстоким військовим злочином.

При цьому, я уважно відстежую всю інформацію, що стосується ракетних атак України. І мені жодного разу не зустрічалися факти, коли ворожу ракету збиває наше ППО-ПРО, і після цього вона падає і вибухає. Падає - так, вибухає - ні. Справа в тому, що вражаючим фактором зенітної ракети є шрапнель різної форми з твердосплавних матеріалів. Вони руйнують цілісність корпусу ракети, а також всіх її систем, включаючи систему підриву.

Після збиття ракети на землю падають її уламки. Можливий вибух залишків палива, але все це ніяк не може призвести до таких масштабних руйнувань, як у Дніпрі.

Так що популярним коментаторам не варто було б зі своїм поважним звичаєм засовувати сумнівні версії, що нібито ракета Х 22 була збита нашою ракетою і тому потрапила в житловий будинок. І тим самим підігравати ворогові. А просто почекати появи відеозаписів, на яких чітко видно, що нашої зенітної ракети не було. На жаль.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти