Ракетна програма: Україні не потрібно починати з нуля

30 липня 2024, 06:13
689
Розробки власних ракет почались ще в 90-их і можливо в нас нема реалізованих проектів, але велика купа напрацювань в напрямку.
Ракетна програма: Україні не потрібно починати з нуля
Україна може будувати власні ракети / Колаж: Главред, фото: УНІАН, facebook.соm/Олег Синєгубов

Щоб в майбутньому не виникало дурних дискусій чи може Україна робити ракети і скільки для цього треба часу, то давайте спробую пояснити певні базові речі.

Будь-який процес розробки можна порівняти з експериментуванням. Коли інженери методом спроб та помилок починають комбінувати різні деталі, матеріали для того щоб розробити новий продукт чи окремий блок продукту.

відео дня

Сам по собі процес експериментування досить витратний, тому що для початку потрібно закупити все необхідне: деталі, компоненти, матеріали, обладнання, інструмент. І якщо якась гіпотеза не підтвердилась, а готовий прототип не працює чи працює не так як треба, то всі ці витрати ніхто не компенсує. По суті, ці витрачені гроші будуть означати, що цей напрям не має перспектив для продовження. І треба шукати якісь інші ідеї. Інколи непрацюючі прототипи можна розібрати, щоб використати його складові в нових розробках, а частіше за все це неможливо. Тому треба виділяти додаткові кошти.

Також процес експериментування дуже розтягнутий в часі, не тільки тому, що треба довго розробляти. А є купа додаткових часових витрат: тому що треба шукати постачальників цих деталей, матеріалів чи обладнання. Потім після замовлення чекати їх доставки. І цей процес може повторюватись десятки-сотні разів, бо на кожен новий прототип треба робити нове замовлення.

Окремо велику роль грають також фінанси. Бо коли у вас обмежений бюджет, то ви шукаєте якісь дешевші та трохи гірші альтернативи. От наприклад, на ринку є компанія, яка проектує певну деталь необхідну для вашої розробки. Але послуги цієї компанії дуже дорогі. Тому в якості альтернативи можете спробувати самі спроектувати цю деталь, що також збільшує час на розробку. І не факт, що у вас вийде краще.

І якщо узагальнити, то на час розробки впливають наступні фактори:

- Складність самого завдання

- наявність власного досвіду у розробці аналогічних продуктів та окремих блоків для нього

- Наявність власних напрацювань, які можна використати

- Наявність та доступність готових рішень, які можна використати для розробки

- Наявність та доступність фахівців, яких можна залучити до проекту або яким можна передати окремі частини на аутсорс

- Гроші

І без врахування цих факторів, не можна сказати чи все це можливо і скільки часу все це займе.

Особисто я ж знаю наступне. Україна має свою власну школу ракетобудування. Розробки власних ракет почались ще в 90-их і можливо в нас нема реалізованих проектів, але велика купа напрацювань в напрямку.

Тому не треба мені розповідати про десятки років. Десятки років нам би знадобилось, якби ми все починали з нуля. А в нас трохи інша ситуація. Шкода, що більшість про це забуває…

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти