Ракетні удари США По Ємену: причини та історія питання

13 січня 2024, 09:01
Сама країна була розвалена на кілька анклавів, підконтрольних різним силам.
Ємен, США, Великобританія, Сунак, Байден
США і Великобританія вдарили по хуситам в Ємені / Колаж twitter.com/uharteko, facebook.com/POTUS

У зв'язку з ракетними ударами США по Ємену, нагадую. Хусити - етнорелігійний рух, створений 1992 року для просування інтересів північноєменських племен на противагу впливу Саудівської Аравії і центральної влади об'єднаного 1990 року Ємену.

Етнічно, хусити об'єднують племена північних провінцій, історично і культурно пов'язаних із племенами Південної Аравії (територія Саудії сьогодні). Релігійно, рух був помірно-теологічним, заснованим на вченнях зейдитської школи шиїтського ісламу (яка відрізняється від іранського шиїзму).

відео дня

Спочатку, рух був створений у вигляді шкіл, клубів за інтересами, літніх таборів для навчання школярів і студентів, благодійних ісламських організацій. Але поступово обростав політичною суб'єктністю та радикалізувався на тлі протистояння з центральним урядом, що критикувався за зв'язки зі США, і з Саудівською Аравією, чий сунітсько-ваххабітський вплив вважався надмірним і небезпечним.

Факторами, що призвели до радикалізації хуситського руху, стали корупція центральної влади, нерівномірний розподіл доходів між північчю та півднем, вторгнення США до Іраку 2003 року та багаторічна маргіналізація єменських шиїтів-зейдитів та їхніх рідних провінцій, які залишалися на периферії уваги центру. У 2004 році влада спробувала заарештувати лідерів хуситів, чим спровокувала їхнє повстання. Хоч його і придушили, а лідера хуситів Хусейна аль-Хусі вбили, шиїти розгорнули партизанщину, яка тривала аж до 2010-2011 років і початку "арабської весни".

У 2014 році, користуючись хаосом у країні, хусити захопили столицю, і відтоді контролюють північну частину Ємену, завдавши низку великих поразок урядовим силам і Саудівській арабській коаліції, яка вторглася в Ємен 2015 року для їхнього придушення. Війна тривала 8 років, і саудити її за фактом програли. Хусити звели бойові дії до пату, і 2022 року вийшли на припинення вогню, яке діє досі. Сама країна була розвалена на кілька анклавів, підконтрольних різним силам: хусити, терористи "Аль-Каїди", самооборона всяких племен, просаудівські урядові сили, проеміратські сепаратисти південного Ємену.

Хто такий Ілля Куса

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

За освітою Ілля - аналітик-міжнародник. Навчався в Інституті міжнародних відносин у Києві за спеціальністю "Міжнародна інформація". У нього є досвід роботи журналістом: редактором міжнародних новин і кореспондентом, а також якийсь час він працював перекладачем. На посаді аналітика співпрацював з низкою громадських організацій в Україні, на його рахунку чимало публікацій у різних виданнях на тему міжнародної політики, насамперед на тему Близького Сходу.

Володіє англійською та арабською мовами.

Дослідницькі інтереси: геополітика, міжнародна безпека, боротьба з тероризмом, Близький Схід, зовнішня політика.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти