Ракетний голод Росії: чи потягне РФ війну на виснаження в Україні

20 травня 2022, 11:23
Російські військові вже усвідомлюють, що в колишніх кількостях застосовувати ракети проти України вже не можна.
Росія вже зараз відчуває нестачу ракет
Через дефіцит ракет РФ стала використовувати проти України зразки, створені за царя гороха / Фейсбук Костянтина Машовця

Росія сьогодні, через три місяці війни проти України, добудовує той запас ракет, який накопичувала десятиліттями. А створювати нові для неї вельми проблематично.

Навіть у мирний час можливості виробництва ракет і пускових установок у Російської Федерації були досить обмеженими. Так, на рік вона могла випустити всього лише близько 150 "Калібрів".

За радянських часів економіка була на порядок сильнішою, ніж нинішня російська, але і Радянський Союз багато в чому залежав від західних технологій. Зараз рівень залежності Росії від західних технологій вищий в рази, ніж у СРСР. Та й, перебуваючи під жорсткими санкціями Заходу, РФ проблематично створити нову ракету.

відео дня

Але ж ракета – це дуже складний механізм, в якому достатньо відсутності або недосконалості одного елемента, щоб вона вже нікуди не летіла.

Звісно, всі ці обставини створюють великі труднощі для Росії. Тому вона всіляко намагатиметься обійти санкції, щоб, у першу чергу, відновити свій ракетний потенціал. От тільки проблема в тому, що і потужностей у Росії таких немає, щоб створювати ракети в потрібній під час війни кількості.

От і виходить, що Росія була змушена почати використовувати ракети, вироблені за царя гороха, в 60-і роки. Такі ракети у РФ ще є, але і вони вже підійшли до критичної маси.

Росія – величезна за площею країна, і їй потрібно чимось і якось захищати свою територію і свій кордон величезної протяжності. Ну, розстріляє РФ зараз усі ракети в Україні, а що далі? Чим вона захищатиметься на інших рубежах? Але ж у Росії під боком Китай, Середня Азія та інші. І країни-суперники РФ дуже уважно спостерігають за тим, що відбувається...

читайте такожПутіну воювати з Україною все важче: чому РФ дістала із засіків допотопні ракети

Військові в Російській Федерації вже розуміють, що в колишніх кількостях застосовувати ракети вже не можна.

Виникає питання – а чи може Росія за таких умов вести війну на виснаження? У росіян дуже багато техніки 60-70-х років, тих же танків і "Градів". Таке добро – в достатній кількості.

Радянський Союз зміг перемогти Німеччину в тому числі тому, що виробництво танків у СРСР було просто колосальним. У німців танки були кращими, але їх було мало. А, якщо проти одного сучасного танка виходить 20 старих, він встигне знищити п'ять, але інші – знищать його.

читайте такожНедовго сміялися Російські Іскандери: чому РФ не вдасться поповнити запаси ракет, що закінчилися

Так і Росія сьогодні знищує інфраструктуру України за рахунок старих озброєнь, яких у неї в надлишку. Гармат і звичайних некерованих снарядів у неї багато.

Радянські запаси були бездонними, але і вони планомірно скорочуються. В Україну надходить сучасна техніка, і бажання Росії вести війну на виснаження випаровується. Адже всі її гармати нічого не коштуватимуть, оскільки будуть швидше знищуватися українцями.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти