Рамштайн-5: що треба тримати на краєчку свідомості

5 вересня 2022, 09:11
Початкове бачення ЄС було скориговано. Зараз ми подивимося, як воно перетвориться на реальні дії.
база Рамштайн, Німеччина, міністри оборони
Нарада в Рамштайні / фото: фейсбук Анни Маляр

Цього тижня відбудеться Рамштайн-5. За традицією до нього знову щось приурочать (в ЗМІ вже бродили епічні цифри новий американський пакет, поки про це говорити рано, всьому свій час). Але багато точно залишиться за кадром.

Що треба тримати на краєчку свідомості.

З видимого. На тижні, що минає, міністр оборони Олексій Резніков:

відео дня

• 30.08 виступив на зустрічі міністрів оборони країн ЄС.

• Поспілкувався з кількома колегами в двосторонньому форматі. Я б особливо виділив бесіди з міністрами оборони Швеції і Франції. Будуть сюрпризи.

* 02.09 виступив зі зверненням до учасників Чорноморсько-Балканського форуму з питань безпеки.

Кожен з цих рухів тіла супроводжується цілим комплексом заходів. До і після. Це процес.

Наприклад.

Якщо ви подивитеся в стрічки до 30.08, то зафіксуєте: головною публічною темою щодо України ЄС висував створення особливої місії Євросоюзу з акцентом на тренінги для наших воїнів. На цей рахунок було кілька заяв, навіть була озвучена конкретика - чому нас збиралися тренувати.

За підсумками зустрічі прозвучали інші заяви головного дипломата ЄС Жозепа Борреля. Який підкреслив, що міністр оборони України ознайомив міністрів оборони і Єврокомісію з потребами України і тепер у них є пріоритезація на коротку, середню і довгу перспективу.

Початкове бачення ЄС було скориговано. Зараз ми подивимося, як воно перетвориться на реальні дії. Бо.

Якщо будуть реалізовані середньострокові заходи, запропоновані Україною, взагалі перестане бути зрозумілим, чому Україна досі не в НАТО. У військовому плані кордони зникнуть. Тобто, ініціатива ніби як ЄС, але ефект буде такий, що відділення сил оборони України від сил оборони Європи/НАТО втратить будь-який практичний сенс. Ці заходи-взаємовигідні. Європі вони потрібні не менше, ніж нам. Що є набагато більш стійким форматом співпраці, ніж відношення "донор-реципієнт".

В цілому взаємодія з міжнародними партнерами нагадує гру в тривимірні шахи, тому що маса перетинів.

Ієрархія взаємодій умовна, це багатошаровий пиріг.

Перший рівень-це США і формат "Рамштайн" (50+ країн). Цей проект виник завдяки лідерству Вашингтона і не обтяжений якоюсь особливою формалізацією. Є спільні цілі, заради яких об'єдналися учасники.

Другий рівень - це Британія і союзники. Організованою формою цього руху є донорські конференції. В першу чергу - це країни Північної Європи. Це дуже важливий напрямок, тому що британське лідерство не таке масштабне, як американське, але дуже динамічне.

Наприклад, тренінгова програма вже йде повним ходом, і в неї вже залучені Канада, Нова Зеландія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Швеція і Фінляндія. Це все небідні вільні держави, яких явно дратує російське хамство. Вони зацікавлені зробити Балтійське море (а також Арктику) зоною без хамства і розуміють, наскільки значима роль України в цьому плані.

Третій рівень - це НАТО. Альянс саме як Альянс практичного сприяння здатний надати на порядок менше, ніж той же Рамштайн. Але як майданчик для політичної координації годиться.

Четвертий рівень - це ЄС. Євросоюз не володіє ніякою відокремленою військовою міццю (Боррель не дарма сказав про "бонсай-армії"). Але відіграє велику роль для забезпечення стійкості України, виділяючи ресурси.

Завданням із зірочкою є координація зусиль одних і тих же країн в рамках цього багатошарового пирога. Це ідеальне середовище для виникнення плутанини і накладок. Особливо з урахуванням внутрішньополітичних баталій у кожній зі столиць.

Окремо варто відзначити Польщу і держави Балтії.

Поляки реально надають величезну допомогу. Це одна з країн, без якої ми б вже були на межі. Одна думка про те, що Україна і Польща можуть продовжити близько дружити і після війни, викликає сіпання безлічі оченят.

Країни Балтії в повний зріст усвідомили, що з ними було б, якби російські танки пішли не на Київ, а умовно "на Берлін". Вони подивилися на реакцію вільного світу з різними угорцями на борту в реальній ситуації, все побачили і тверезо оцінили свої шанси.

Зараз вони буквально на власні очі спостерігають збільшення масштабів кладовищ в Калінінграді і Пскові. І можуть в режимі реального часу відстежувати здування російського наступального потенціалу. Вони кровно зацікавлені в нашому успіху і дуже багато допомагають. Дійсно багато.

Зоною, де росіяни поки ще можуть сильно грати, залишаються Балкани і країни Південної Європи. Тут є над чим працювати.

Так і живемо.

(Я поки залишаю за кадром Білорусь. Ми нічого не говоримо. Але це не означає, що хтось щось забув. Всі слова прозвучать в потрібний час).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти