Расизм, хамство та імперський дух: квазікультура "Русского мира"

4 червня 2023, 19:47
Люди квазікультури досі пишаються приналежністю до імперії.
Росія, глибинка
Російська глибинка / nasedkin.livejournal.com

Всупереч істерикам пропаганди, ніхто не збирається скасовувати російську культуру: Толстого, Шостаковича, Пастернака і т.д. Проблема в іншому. Більшість людей, що формально належать до російської культури, від неї нескінченно далекі. Їх об'єднують не смутні спогади про прочитане в школі "Муму" і не знання того, що "війна і мир" - це "така товстелезна книга про битви і бали", а стійкі побутові та соціо-культурні традиції, що передаються з покоління в покоління. Назвемо це квазікультурою "Русского міра". У багатьох вихідців з російськомовного простору ці традиційні уявлення зберігаються, незважаючи на довгі роки життя за кордоном.

1. Ксено і гомофобія, расизм.

відео дня

Людина квазікультури не любить "чорних", глузливо-презирливо ставиться до геїв, підозріло і часто вороже - до мігрантів. Причому так поводяться не тільки "прості" люди, а й багато вихідців з пострадянської інтелігенції. Одна така моя знайома, наприклад, змусила чоловіка-німця терміново міняти квартиру після того, як в їх під'їзд в'їхала пара арабських сімей.

2. Сексизм, хамське ставлення до власних дітей.

За моїми спостереженнями, якщо в Берліні хтось дико кричить на дітей, то найчастіше робить це він російською мовою. Кричати на дітей тут не прийнято, я вже не кажу про те, щоб карати їх фізично. Однак в російськомовному середовищі це досі в порядку речей.

Також сильно відрізняється і ставлення до жінок. Багато чоловіків в "російському світі" до сих пір страждають комплексом чоловічої переваги, намагаються насаджувати домострой в сім'ї.

3. Культ сили, "сильної руки", запит на "пана".

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агенцію "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Лейпцига, Німеччина.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор багатьох публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

Квазікультура "Русского міра" заснована на культі сили і толерантності до насильства. Вона стимулює формування авторитарних особистостей, які шукають авторитарного вождя. Ментальним кріпакам потрібен пан. Звідси підтримка в цьому середовищі не тільки Путіна, але і, наприклад, Трампа.

4. Комплекс імперської переваги

Люди квазікультури досі пишаються приналежністю до імперії. Інші народи вони сприймають як ті, що стоять нижче в моральному (батько один - батько два, гей-паради), інтелектуальному (американці тупі), навіть побутовому (горілку пити не вміють - слабаки) плані або (і) ворожі. Кожна нація в словнику цієї псевдокультури має лайливу кличку і зневажливе визначення. Народи колишньої імперії сприймаються як другорядні, залежні, що не мають права на самостійність по відношенню до метрополії-"матінки-Росії" і її "великої культури".

Ось цю квазікультуру "Русского міра" якраз непогано було б скасувати. Тільки як це зробити?

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти