Розпад Росії: коли і які території можуть "уплисти" від РФ

19 травня 2022, 11:29
Після поразки Росії у війні частина регіонів РФ можуть спробувати увійти до складу України.
У Росії почнеться парад суверенітетів
Коли Росія програє війну в Україні, вона неминуче скотиться в громадянську війну / YouTube

В ослабленні Росії, яке відбувається внаслідок розв'язаної нею війни проти України і санкцій, що послідували за цим, зацікавлені всі держави. Причина очевидна – Росія зараз загрожує безпеці всього світу і стала загрозою для існування людства.

Тому більшість країн прагне позбавити Росію можливості виробляти зброю масового ураження і ракети. Власне, це вони і роблять.

Коли Росія програє війну в Україні, вона неминуче скотиться в громадянську війну. Та й зміна влади в Росії точно перейде в громадянську війну або в третю чеченську, або населення РФ, що фашиствує, вимагатиме додаткової крові в пошуках винних у їхній поразці у війні з Україною.

відео дня

Так от, коли там почнеться громадянська війна, почнеться і процес дезінтеграції Російської Федерації.

Відкрито анексувати російські території ніякі країни не будуть. Хоча б тому, що у Росії є ядерна зброя, і ніхто не хоче ризикувати, перевіряючи, працює вона у РФ чи ні.

Коли в Росії центр втратить здатність керувати регіонами, коли почнеться дезінтеграція російської держави, стане можливий парад суверенітетів. І в такій ситуації багато країн можуть "допомогти" Росії розсипатися. Але вони будуть це робити вкрай обережно.

Наприклад, Китай не буде відкрито лізти в Росію і анексувати її території. Навіщо? Якщо можна просто підписати договір з ослабленою Росією про те, що вона передає Китаю в оренду частину своєї території, припустимо, Хабаровський край, на сто років? Таким чином, Китай нічого не анексує, але де-факто придбає колонію.

читайте такожПутін у пастці, Україна звільнить всі захоплені РФ території до кінця року - Тарас Загородній

У такій ситуації, звичайно ж, найбільш активними будуть країни, які мають спірні території з РФ, перш за все, це стосується Японії, яка вже зараз жорстко виступає з приводу Росії. Але допоки в РФ зберігається центральне керівництво і система управління, ніякої активності подібних країн очікувати не доводиться.

Те ж саме стосується Європи, тільки там усе ще складніше. Дуже малоймовірно, що Німеччина почне вимагати Кенігсберг (Калінінградську область). У 1975 році в Гельсінкі було підписано угоду про непорушність кордонів у Європі, щоб не було воєн. І, якщо зараз починати розбиратися, хто кому що винен, хто у кого що анексував раніше, то для Європи це закінчиться дуже погано. За останнє століття в Європі стільки було завойовано і відвойовано! Навіть за підсумками Другої світової війни. Наприклад, Польща отримала частину території, яка раніше була німецькою: Гданськ – це колишній німецький Данциг. Загалом, такі перегляди можуть дуже далеко завести. Тому в Європі такі катаклізми вкрай малоймовірні.

Подібні процеси стануть можливими тільки в разі дезінтеграції Росії, коли окремі її регіони будуть самовизначатися і шукати собі патронат інших держав. У цьому випадку бенефіціарами можуть бути багато країн, і вони із задоволенням допоможуть.

читайте такожЧому Путіна скоро знесуть

Слід окремо зазначити, що на Кавказі є точка вибуху, яка, швидше за все, закінчиться новою чеченською війною. Чечня цілком може в недалекому майбутньому оголосити про незалежність від РФ.

Що стосується України, то українське керівництво, і наші союзники вже заявили, що вся територія України повинна бути деокупована. Як заявили американці, буде війна до перемоги України, а під перемогою вони мають на увазі звільнення всіх захоплених Росією територій. Відповідно, Крим, Донбас і південь України будуть звільнені від російської окупації.

А от інші території, наприклад, Кубань, Воронезька область та інші прикордонні з Україною території, тяжітимуть до нас зі зрозумілих причин: Україна буде частиною західного світу, буде нормальною для життя країною з більш високим рівнем життя і можливістю мігрувати. Якщо в Росії почнеться парад суверенітетів, то не виключена спроба цих регіонів РФ увійти до складу України.

Однак виникає питання – а чи потрібні Україні ці території і ці люди?

читайте такожДругий етап війни в Україні безславно проср*ний Кремлем

Втім, створення ланцюга буферних країн, які відповідатимуть за безпеку, не виключено. Однак це питання – точно не нинішнього десятиліття, хоча події в Росії можуть розвиватися дуже швидко.

Але – я не виключаю припливу в Україну мігрантів з Росії. Адже громадянська війна і дестабілізація там означатимуть відсутність продуктів харчування і масу інших проблем. Після перемоги України у війні ми здивуємося, скільки росіян раптом почнуть визнавати себе українцями. Вони шукатимуть якихось троюрідних бабусь у Полтаві і заявлятимуть Україні про те, що ми неправильно їх зрозуміли.

читайте такожУдар по Одесі і новий наступ на Київ - чого чекати від третьої фази війни в Україні

Крім того, багато росіян після того, як розкриються злочини РФ в Україні, почнуть соромитися того, що вони – росіяни, і будуть це приховувати, а частина з них точно буде говорити, що вони – українці. Вже зараз за кордоном часто так відбувається. Цей процес буде неминуче.

Прямої анексії російських територій Україною точно не буде. Але створення якихось підмандатних територій або створення ланцюга лояльних по відношенню до України республік, які будуть орієнтуватися на нас, цілком ймовірне. Це реальний сценарій.

Тарас Загородній, політичний та економічний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти