Розчавити Росію буде простіше, ніж СРСР: чому путінська РФ непорівнювана з Радянським Союзом

18 квітня 2022, 16:41
Росія за всіма параметрами суттєво програє Радянському Союзу, а тому в України і Заходу зараз одне завдання – дотиснути її.
Заходу буде нескладно впоратися з Росією
Сучасна Росія в рази слабша за СРСР / Reuters

Голосом Пєскова Кремль почав крутити наратив, що Росія – не СРСР і зможе витримати протистояння із Заходом, яке не витримав Радянський Союз. Він це заявив в ефірі Росія 1. Радянський режим – це дуже специфічний державний і економічний лад. Але, коли Росія намагається себе порівнювати з СРСР, це дуже смішно слухати.

При всіх очевидних мінусах радянського режиму сучасна Росія кратно поступається радянській імперії.

По-перше, ідеологія.

відео дня

СРСР був досить збоченим, але проектом модерну. Так, індустріалізація ціною геноциду. Так, польоти в космос ціною шарашкіних контор. Так, величезна військова промисловість ціною нормальної збалансованої економіки. Так, все це технологічний розвиток, зростання грамотності і т.д. було заради сумнівної ідеї, але ідея ця була спрямована вперед, у "світле майбутнє". Як мінімум у публічній пропаганді.

А що з сучасною Росією? Пошук ідеалу в минулому. Одержимість окультизмом і містичною релігією. Тріски хреста на крейсерах.

По-друге, економіка.

Планова економіка не така ефективна, як ринкова, крім, хіба що випадків крайньої мобілізації. Тому СРСР на довгій дистанції програвав США. Але на піку обсяг економіки СРСР досягав 50-60% від американської. І це була багатогалузева економка, яка була здатна виробляти і відносно складну техніку, і цвяхи.

Зараз же Росія, по-перше, не ринкова економіка в чистому вигляді. По-друге, це максимум 7-8% від економіки США. До того ж, за номенклатурою продукції, що випускається, Росія нескінченно поступається Союзу.

читайте такожВійна в Україні протверезила Путіна: чи зважиться він на ядерний удар і мобілізацію в Росії

По-третє, людський потенціал.

15 республік і майже 300 мільйонів населення. Проти депопуляції і 140. Тут все зрозуміло.

По-четверте, військово-науковий і військово-промисловий потенціал.

Росія досі, як і ми, воює переважно побудованою або розробленою в СРСР технікою. Росія на сьогодні не здатна виробляти зброю і боєприпаси навіть на 10-15% від радянських обсягів. Зараз Росія може збирати максимум до 200 танків на рік і до 50 літаків на рік. Це якщо будуть комплектуючі...

Про розробку нової техніки, про космос тощо говорити смішно. Як у Росії з масовим виробництвом сучасної зброї, власне, ми все бачимо і так.

Я можу і далі продовжувати.

Тільки там все ще гірше.

читайте такожНаступ Росії на Донбасі: які завдання мінімум і максимум збирається виконати Путін

Радянський Союз програвав США за всіма параметрами.

При цьому сучасна Росія – це навіть не СРСР.

Тому, коли путінське кодло розповідає про те, що воно готове протистояти об'єднаному ним самим проти себе Заходу, це вже навіть не смішно.

Тому і у нас, і у наших партнерів завдання зараз одне – дотиснути. І якщо західні країни не будуть займатися хрін знає чим, Росія буде розчавлена.

Юрій Богданов, журналіст, блогер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти