Разумков створив свій клуб за інтересами

8 листопада 2021, 19:10оновлено 9 листопада 2021, 11:59
Міжфракційні депутатські об'єднання на зразок того, що створив Разумков, не мають юридичних прав.
Зеленський, Разумков
Екс-спікер Дмитро Разумков створив у Верховній Раді депутатське об'єднання / Reuters

Створення депутатського об'єднання екс-спікером Дмитром Разумковим - це емуляція, видимість створення повноцінної депутатської групи, тому як де-юре у такого об'єднання немає ніяких прав.

Адже є тільки дві повноцінні форми депутатської роботи у Верховній Раді - депутатські фракції і депутатські групи, так як вони є повноправними суб'єктами законотворчої діяльності і їх учасники можуть вимагати слова не на пташиних правах.

У свою чергу, міжфракційні депутатські об'єднання - це, за великим рахунком-тусовки за інтересами, яких у нинішній ВРУ налічується аж 96, від найпомітніших на кшталт ініціативи Руслана Стефанчука "за конституційну реформу", куди входять майже 200 депутатів до тих, які налічують всього кілька людей і створюються для лобіювання будь-яких проектів, ідей або інтересів.

відео дня

Зрозуміло, що воно забезпечить Разумкову більш солідні титри на ТБ, так як глава депутатського об'єднання звучить переконливіше, ніж позафракційний депутат, що пустує. Але ті, хто розуміє різницю, зрозуміють і те, що у Дмитра Олександровича без крісла спікера вже не та політична вага для того, щоб зібрати під себе повноцінну депутатську групу.

Відповідно, з ним тепер будуть розмовляти інакше - він вже не зможе "зайти з козирів", що означає те, що його суб'єктність у політиці буде вельми умовною.

Однак позбавляти Разумкова депутатського мандата, як раніше погрожували в слузі народу, було б зайвим. Тому що це не тільки не вирішить проблеми, а й посилить протистояння. І в цій ситуації підливати масла у вогонь було б собі дорожче, оскільки позбавлення мандата тут буде виглядати так, що Разумкова бояться і переслідують, що тільки додасть йому балів і зіграє проти влади.

читайте такожНезручний Разумков: чому Слуга народу ініціювала відставку спікера РадиТим більше, що наприкінці минулого тижня всі вже бачили виступ екс-міністра внутрішніх справ, що дає підстави вважати, що зараз оформляється коаліція під "обнулення" Зеленського. Але сам Аваков, який предметно пройшовся по слабких місцях влади, токсичний і знайти тих, кому симпатичний екс-глава МВС дуже важко через його колосальний антирейтинг. Інша справа - привабливе обличчя Разумкова, на якого, швидше за все, і будуть робити ставку, просуваючи його в якості альтернативи Володимиру Олександровичу.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти