Танки, що розвалюються на ходу, і чахла піхота: чому новий наступ Росії провалиться

19 липня 2022, 14:23оновлено 25 липня 2022, 15:44
РФ буде проводити нові наступальні дії, проте їх успішність дуже сумнівна.
Російські танки розвалюються на ходу
Завданням нового наступу Росії стане Донецька область і Запоріжжя / Колаж Reuters, Главред

Росія готується до нового етапу наступальних дій в Україні, заявив днями представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. І це дійсно так.

На сьогоднішній день загроза наступу є для декількох напрямків, в тому числі є вона і для Києва. Основний напрямок наступу буде в Донецькій області – Слов'янськ, Краматорськ, Бахмут. З декількох причин, у тому числі економічних, Росія просто не може не закінчити наступальну операцію із захоплення Донецької області.

Також дуже можливий наступ російських військ на запорізькому напрямку, де Росія зараз активно накопичує сили.

відео дня

Плюс – можливий удар по Харкову. Втім, він буде націлений не на захоплення міста, а на відволікання уваги.

Так чи інакше головними напрямками будуть Запоріжжя та Донецька область.

Зазначу, що на Дніпро росіяни не підуть, оскільки, швидше за все, вони не дійдуть навіть до Запоріжжя.

Взагалі, тими силами, які є у Росії, абсурдно починати наступ. Але після 24 лютого можна повірити у що завгодно. Росія і малими силами намагатиметься вирішити стратегічні завдання. Тому я б не говорив про загрозу для Дніпра. Втім, і для Запоріжжя загроза незначна.

читайте такожЧому Україні пора вдарити по Кримському мосту і російським військовим базам в Криму

Як би там не було, Росія точно буде намагатися наступати, тому що, припинивши наступ, їй доведеться переходити в глуху оборону, що для неї абсолютно невигідно, особливо з появою у нас більш далекобійних систем озброєнь. І чим далі, тим системи, які отримуватиме Україна, стануть далекобійнішими.

І якщо Україні Штати дадуть ракети ATACMS, то що тоді робити Росії? Росіяни і сьогодні виносять всі склади за 70 км від фронту, чим дуже ускладнюють собі логістику. Якщо ж з'являться ракети ATACMS, то Росії доведеться виносити склади на 300 км.

Дуже показово, що ескадра Чорноморського флоту вже переводить основне базування з Севастополя до Новоросійська. Кораблі йдуть. Вони розуміють: якщо з'являться ATACMS, ми будемо здатні завдати удару в момент завантаження ракет "Калібр" на корвети або підводні човни.

Тож наступати російські війська можуть і будуть, але перспективи цього наступу і його успішність його дуже сумнівні. У Росії, може, все це і розуміють, але відмовитися від цих планів щодо наступу РФ не може. Для неї неможлива будь-яка зупинка. Вона тільки в наступальному бою може сковувати дії ЗСУ.

читайте такожРосійські війська стрімголов тікатимуть: коли Україна поверне Крим і Донбас

Втім, Росії надовго не вистачить – якщо вона буде вести війну нинішньої інтенсивності і потроху наступати, то її ресурсів і потенціалу вистачить максимум на півроку. Гостро стоїть питання техніки – вона погіршується. Росія змушена знімати зі зберігання радянську техніку, а вона за якістю набагато гірша за ту, яка була у РФ на момент початку війни.

І інший момент – особовий склад російської армії ще більше погіршується. З контрактників і кадрових військових, що були на першому етапі війни (в березні), в живих залишився малий відсоток – втрати у Росії величезні. Російське телебачення показує, які дядьки тренуються в добровольчих батальйонах – це не вояки, адже всі вони 50+. Я – людина такого ж віку і прекрасно розумію, що, якщо на мене навісити 32 кг екіпіровки, я багато не пробіжу. У них те саме. Вони ж не спортсмени і не дотримувалися здорового способу життя. Так що якість піхоти у Росії буде дуже різко погіршуватися. Піхота на старій радянській техніці, яка дуже сумнівно справна, буде низької якості.

читайте такожЧас пробив: хто здобуде перемогу у війні в Україні

До речі, почастішали випадки, коли техніка, яка приходить із Росії, просто не доїжджає до лінії фронту. Слава російській корупції: ремонтникам потрібно виконувати план і поставляти техніку на фронт, тому вони всіма силами заводять цей танк або бронетранспортер, показують його приймальникам, ті підписують акт технічного стану (він же бачить, що їздить, заводиться, начебто все добре), танк заганяють на платформу – і все. Цьому танку дають марш 30-50 км до місця бойових дій, і він розвалюється на ходу.

Це явище стає все більш поширеним серед техніки російської армії. Поки що не масовим, але досить поширеним. Тож можна здогадатися, яким буде наступ Росії за таких умов.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти