Реформи чи інтриги: чого чекати Україні від нового посла США

3 лютого 2022, 09:24
США потрібна активна комунікація з Україною, і призначення посла має цьому сприяти.
Бриджит Бринк
Новим послом CША в Україні може стати Бріджит Брінк (по центру) / GettyImages

Міністр закордонних справ в Україні Дмитро Кулеба повідомив, що МЗС запустило процедуру погодження кандидатури Бріджит Брінк, чинного посла США у Словаччині у якості очільниці посольства США в Україні.

Нинішнє рішення про призначення посла політично виправдане, тому що зараз США варто мати щільну політичну комунікацію з Україною у багатьох питаннях. У першу чергу - через геополітичну кризу, яку ініціюють росіяни.

Власне, призначити посла варто було вже давно, але раніше у США були внутрішньополітичні бар’єри, а оскільки питання України для Байдена є надто чутливим, зважаючи на попередні виборчі кампанії, де українське питання було визначальним. З огляду на це, американському керманичу, імовірно, був потрібен час, аби підібрати кандидатуру, яка б влаштовувала обидві партії - і республіканців, і демократів. Зрештою, це пояснює внутрішньополітичну конкуренцію навколо України у Вашингтоні.

відео дня

Адже Байдену на цій посаді потрібна людина, яка на майбутніх виборах не гратиме у якісь інтриги і буде займатися суто дипломатією.

Ця кандидатура посла США у Словаччині насправді не нова і обговорювалася, щонайменше, ще півроку тому - вже тоді вона була у шорт-листі. Це кадровий дипломат, який має досвід роботи у кризових точках, тобто країнах, які проходили конфлікти і мали значні труднощі у проведенні реформ.

Призначення посла - це найвищий рівень комунікації між країнами, завдяки чому по багатьох питаннях діалог буде швидшим і легшим.

читайте такожПісля Афганістану США точно не залишать Україну сам на сам з РФТож у першу чергу, новий посол буде певним повноважним голосом у просуванні реформ, бо попередня тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін була обмежена у своєму мандаті і не могла цього робити. У випадку призначення Бріджит Брінк, вона, найімовірніше, зосередиться на продовженні антикорупційній, судовій реформі та роботі у секторі інвестицій. І маркером того, що справа зрушилася з місця, буде призначення керівника САП, призначити якого Зеленський обіцяв особисто Байдену під візиту до США.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти