Рекордні золотовалютні резерви: чи є привід радіти?

8 липня 2023, 19:38
Завжди треба дивитись не тільки на самі резерви, а платіжний баланс, який показує джерела притоку та відтоку валюти з країни.
Рекордні золотовалютні резерви: чи є привід радіти?
Від стрімкої девальвації гривні нас зараз рятує лише західна фінансова допомога / фото: УНІАН

Теперішня економічна політика колись нам точно боком вилізе.

От наприклад, коли я читаю новини про рекордні золотовалютні резерви за всю історію незалежності - 39 млрд, то я не бачу приводу для радості.

Бо завжди треба дивитись не тільки на самі резерви, а платіжний баланс, який показує джерела притоку та відтоку валюти з країни.

відео дня

От в минулому році торговий дефіцит теж досягнув рекордного значення за всю історію - аж в 25 млрд дол.

І від стрімкої девальвації гривні нас зараз рятує лише західна фінансова допомога, частина з якої це кредити і їх колись треба буде повертати.

Так, звичайно цей гігантський торговий дефіцит зумовлений блокуванням українських портів і є надії, що після війни експорт повернеться на довоєнні показники.

От тільки проблема в іншому. Величезні валютні надходження ми зараз проідаємо, в тому числі на імпорт готової продукції, а не засобів виробництва. Чому це проблема? Бо в майбутньому у нас не буде бази для зростання експорту. І коли захід перестане нам давати гроші, то тоді в нас почнуться проблеми.

Звичайно, я також розумію, що після війни ставка робиться на План Маршала. Однак, особисто для мене ці цифри виглядають дуже космічними. Ну і плюс спостерігаючи на чому акцентує увагу уряд, то в мене є підозри, що ці гроші підуть в трубу.

І буде в нас як в Греції. Країна залізе по вуха в борги, але через власну нездатність правильно розпорядитись цими грошима, в майбутньому матиме економічні проблеми. Тоді й проблема торгового дефіциту і вилізе назовні.

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Capital Times. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти