"Різанина виправдана": що потрібно знати про ХАМАС і Палестину

24 жовтня 2023, 06:10оновлено 24 жовтня 2023, 22:51
Держави, які підтримали ХАМАС заявляють про необхідність знищити Ізраїль.
Війна в Ізраїлі, Ізраїль, ХАМАС
Війна в Ізраїлі і ХАМАС / Главред

Різанина виправдана. 7 жовтня ХАМАС влаштував різанину. Інтернет повний фото документів. Не тільки військові дії проти військових, а масову різанину мирного населення.

Далі, цілий пул держав відразу засудив Ізраїль. Але це зрозуміло, це політика, люди це матеріал. Але, тим не менш, жертвами 7 жовтня виявилися не мирні ізраїльтяни, які були знищені, а палестинці. Так, тут політичний розрахунок, не до людяності.

відео дня

А ось ті народні маси, активісти, які включилася в засудження Ізраїлю за підсумками 7 жовтня - це вже прояв патології мислення. Психологія натовпу. Це коли щось, що виглядає як мислення, є не більше ніж текст, що виправдовує власні переконання, а переконання це не результат мислення, переконання є результат емоцій, почуттів, пристрастей.

Пристрасті ведуть до того, що одна тема "різанина влаштована ХАМАС", прямо описує події 7 жовтня, зміниться іншою темою "Ізраїль окупував Палестину". Визнання другого адже ніяк не повинно знецінити перше. Але це якщо думати, тобто, розрізняти.

ХАМАС і Палестина це не одне і те ж.

Схожі ситуації - це ставлення в Туреччині до геноциду вірмен, в Україні - до Волинської різанини і трагедії. У Росії до геноциду черкесів, чукчів і т.д. таких прикладів багато. Витіснення небажаної своєї історії і відмова від відповідальності.

Є політична ситуація, а є людська. Ігнорування людської заради політичної - це і є нездатність вийти в загальнолюдський вимір, а намір залишитися в світі гризні.

PS. чомусь дбали за виконання резолюцій ООН з приводу створення Палестини та Ізраїлю, не згадують про те, що резолюція була не прийнята саме арабськими державами. Які кілька разів нападали на Ізраїль, Ізраїль перемагав і окупував території. Це ж теж частина проблеми Палестини, а не просто експансіоністські устремління Ізраїлю. Арабські держави спочатку виступали за знищення Ізраїлю.

Це ситуація яка не має політичного рішення. Просто тому, що держави підтримали ХАМАС заявляють про необхідність знищити Ізраїль. І сама вимога - створіть державу Палестину, відповідно до рішення ООН, ніяк не враховує весь обсяг проблеми - арабські держави не бажають щоб Ізраїль був. Ось проблема - як міні розум одна сторона не згодна на мирне існування, Ізраїлю не повинно бути. Створюй або не створюй Палестину - все одно буде бійня, і в різанині будуть жертвами і євреї і араби. Причина - ненависть і невизнання іншого.

Хто такий Олег Хомяк?

Олег Хомяк - політичний психолог, консультант з лідерства та психології мас. Вивчав політичну психологію в Санкт-Петербурзькому державному університеті. Колишній радник міністра охорони здоров'я, колишній радник голови Одеської ОДА.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти