Різанина в Бучі та російський нацизм: чому Європі важливо зрозуміти суть війни в Україні

4 квітня 2022, 20:35оновлено 4 жовтня 2023, 16:07
Росіяни масовими розстрілами мирного населення в Бучі, Ірпені, Маріуполі дають нам потужні аргументи, чому Путін – це Гітлер XXI століття.
Прямо зараз в центрі Європи відбувається все те ж саме, що відбувалося в Польщі, Україні, Франції, Німеччині під час Другої світової
Якщо західні країни проігнорують звірства путінського нацизму, війна прийде до них / Телеграм-канал Pravda Gerashchenko

Всі українці зараз хочуть, щоб Європа в єдиному пориві рвонулася допомагати Україні і почала жорстко карати Росію разом із США. Багато хто не розуміє одну річ, яку дуже важливо усвідомити, щоб ми досягли перемоги над жахливим режимом Путіна. Людська свідомість інертна, вона уникає абстрактних речей на рівні обивательського життя.

Я почав кричати про те, що війна України і Росії неминуча з 2006 року, коли написав статтю "Що нам робити з Росією. Концепція двох осей". Там говорилося, що, незалежно від усіх слів про слов'янське братерство та іншу маячню, ця боротьба носитиме екзистенційний характер після Помаранчевої революції 2004 року. Потім протягом багатьох років я розвивав ці тези, але еліта і суспільство не сприймали їх, тому що вийти з кокона комфортного життя, почати витрачати гроші і час на підготовку до війни здається витратним і абсолютно безглуздим. У 2007 році Віктор Шлінчак, тоді ще головний редактор "Главреда", сміявся, коли я розповідав, що у нас під будинком зроблений бункер. Сміялася дружина Олександра Третьякова, яка слухала мої доводи, чому буде війна і як до неї потрібно готуватися. Це здавалося неможливим.

І раптом приходить війна, і от 22-річна Іванка сидить в Бучі в підвалі на Яблонській 203-В біля 10-річної сестри, що стікає кров'ю, з переляканими цивільними людьми і шепоче в трубку телефону моїй дружині: "Таня, вони ломляться до нас у двері, вони нас зараз вб'ють!". І ти розумієш, що з усіма своїми зв'язками нічого зробити не можеш. Ні ОП, ні Генштаб, ні Кабмін не можуть допомогти, тому що тут і зараз настав момент, коли життя твоїх знайомих висить на волосині через божевільних варварів, які щойно розстріляли їхнього батька без жодного сенсу.

відео дня

читайте такожРосійські Кати в Україні: традиція Катинського розстрілу жива і триває у вірних синах Росії

Цей шок війни приніс українцям усвідомлення загрози, що Росія веде війну на знищення України. Не тому, що ми зробили щось не так, а тому що в їхній картині світу немає місця Україні та українцям. Тому вони готові виправдовувати геноцид будь-якими фейками, будь-якою брехнею, будь-якими висмоктаними з пальця аргументами, як це робить Тимофій Сергейцев у статті "Що Росія повинна зробити з Україною" на головному державному новинному ресурсі Росії РИА "Новости".

У цій статті, такій собі квінтесенції " Майн кампф" із російським душком, якій би аплодували Гітлер із Гіммлером, спокійно і діловито Сергейцев пояснює, чому Росія повинна знищити мільйони українців, чому назва "Україна" має зникнути, чому українців, що залишилися, потрібно помістити в концентраційні табори заради "великої ідеї Росії". Окремо потрібно зауважити, що Сергейцев повинен бути внесений до списків тих, хто безпосередньо несе відповідальність за перетворення Росії на нацистську державу на чолі з Путіним.

Так от. Українцям знадобилися роки і шок прямого зіткнення з вторгненням Росії, щоб прийняти реалії і виклик війни. Європа і США, які 70 із гаком років не знали великої війни, не можуть ще прийняти цю реальність. Німцеві складно зрозуміти, чому він повинен платити вдвічі більше за квартиру через далеку війну. Німець ще не зрозумів, що війна, де діти і жінки спалюються просто так, має пряме відношення до нього.

читайте такожГітлер позаздрив би: який експеримент Росія проводить над українцями

Тому що, виправдовуючи масові вбивства заради свого економічного благополуччя, німці, французи, італійці та інші європейські нації повертаються в старі добрі часи Адольфа Гітлера, коли насильство заради великих цілей було виправданим і навіть бажаним. Європейці старанно викреслили зі своєї пам'яті жахи Другої світової, тому що травма була настільки нестерпною, що перетворилася на фольклор. Тому, коли прямо зараз у центрі Європи відбувається все те ж саме, що відбувалося в Польщі, Україні, Франції, Німеччині під час Другої світової, то у європейців відбувається замикання.

Їм складно повірити, що це можливо в принципі, коли у тебе є світло, вода, опалення, передбачуваність, соціальні виплати і все розплановано на 30 років наперед. І не вкладається в голові у європейців, як можна просто так взяти, приїхати на танку в мирне місто розстріляти перших-ліпших 20 чоловік, потім зловити ще п'ять жінок, зґвалтувати їх, потім спалити, потім піти в багатоповерхівку, вибити кувалдою двері в квартирах, забрати цінне майно, а також сковорідки, труси, вібратори, навіщось насрати в під'їзді, коли всі квартири вже і так відкриті й можна просто відкрити кришку унітазу... У свідомості європейців точно так само не вкладалося, як можна взяти і відправити в крематорії мільйони людей. На жаль, історія повторюється.

читайте такожУкраїна і Росія - від добросусідства до геноциду: чому Путін винищує українців

Тому, як би боляче нам не було, але ми повинні, нам доведеться, розгортати перед європейцями картинки зґвалтованих дітей, спалених жінок, убитих у потилицю цивільних, щоб крапля за краплею, все те насильство і мракобісся, яке генерує нацистський режим Путіна, проникло в свідомість людей Заходу, і вони збагнули, що зло стукає в їхні двері. Воно обов'язково увірветься до них, якщо його ігнорувати. Неодмінно. Як увірвалося в Україну, бо українці ігнорували всі грізні знаки.

У Польщі та країнах Балтії вже усвідомили, тому просто готуються до війни, якої не уникнути. Росіяни різаниною в Бучі, Ірпені, Маріуполі дають нам дуже потужні аргументи, чому Путін – це Гітлер XXI століття. Цю думку ми повинні доносити з ранку до вечора по всіх каналах комунікації.

читайте такожЧи стане Буча Чорним лебедем для Путіна

Ми повинні привезти в Бучу та Ірпінь Папу Римського, депутатів Конгресу, європейських парламентів, муфтіїв, зірок шоу-бізнесу. Нехай дивляться на братські могили Бучі і роблять висновки, поки ще є можливість. Альтернативою буде братська могила цивілізації, на яку буде опускатися ядерний попіл Путіна.

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього, для сайту "Хвиля"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти