Росія пішла ва-банк: чому Кремль вдався до провокацій у Чорному морі

24 червня 2021, 07:45оновлено 24 червня 2021, 08:27
РФ усіма силами прагне зірвати навчання Сі Бриз-2021 та Кримську платформу.
Росія пішла ва-банк: чому Кремль вдався до провокацій у Чорному морі
Росія атакувала британський есмінець Defender біля окупованого Криму / Reuters

Інцидент з британським кораблем, скоріше за все, стався через те, що він, разом з іншим кораблем, виконував маневри у районі західного узбережжя окупованого Криму. І оскільки Росія завжди до цього болісно ставилася, то потім і з’явилася інформація про нібито вторгнення есмінця до територіального моря РФ в районі мису Фіолент.

Вірити окупантам – це себе не поважати, але навіть якщо есмінець зайшов у 12-мильну зону, то він зайшов у територіальні води України, на чому, до речі, наголосили у Великобританії.

Варто зауважити, що таких випадків, де росіяни демонстративно застосовували зброю і скидали бомби, не було з 70-80-х років. До слова, рік тому, біля мису Тарханкут корвет берегової охорони ФСБ РФ попереджав кораблі НАТО про те, що вони знаходяться у "виключній економічній зоні" РФ. Та тоді це проігнорували, а росіяни на подальше загострення не пішли. Цього року різниця у тому, що РФ просто пішла далі.

відео дня

Загалом ситуація декількох останніх днів демонструє, що Російська Федерація своїми діями у Чорному морі готує заходи ескалації, метою яких є зрив навчань Сі Бриз-2021.

На це вказують кілька факторів.

По-перше, якимось чином іспанський координатор, Морський гідрографічний інститут Міністерства оборони Іспанії, який фіксує заявки морських країн на перекриття районів для проведення українських навчань бойових кораблів, ще з 5 червня досі не опублікував попередження про координати навчань (хоча мав це зробити). Тим часом він опублікував координати перекритих районів Чорного моря для російських навчань, хоч ті і були подані на тиждень пізніше. І це відбувається вже другий рік поспіль, що призводить до того, що виникають перекриття районів, де проводяться навчання зі стрільбами, через що ракети з російських кораблів можуть влучити у британські чи американські кораблі.

Скоріше за все, це робиться через лобістську позицію РФ і зараз це вже набуває ознак міжнародного скандалу.

читайте такожНовий вид "бомб": на обстріл есмінця в Чорному морі відреагували Лондон і КиївПо-друге, після того, як в акваторію Чорного моря зайшли три потужні кораблі - ракетні есмінці США та Великобританії і нідерландський ракетний фрегат – Росія спочатку вчинила істерику в ЗМІ, а потім вдалася до технології GPS-спуфінгу, тобто фальшування відміток кораблів у морських пошукових системах. Тобто на екрані два кораблі фактично стояли на причалі Одеського морвокзалу, а на карті було зображено, що вночі вони вийшли з Одеси і прийшли у порт Севастополя, після чого посол РФ у США написав у Твіттері, що масштабність і агресивність навчань Сі Бриз не відповідає реальним завданням безпеки у Чорноморському регіоні, підвищує ризики ненавмисних інцидентів і тому закликав США відмовитись від участі у навчаннях.

Фактично це – зайве підтвердження того, що упродовж навчань Росія сама може провокувати такі ненавмисні інциденти. І триватимуть вони, щонайменше, аж до саміту Кримської платформи, який Росія зриватиме усіма можливими засобами. Бо російські дипломати і урядовці – це школа Сталіна та Молотова, яких навчали перевертати ситуацію з ніг на голову.

Андрій Клименко, головний редактор сайту BlackSeaNews, керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти