Росія боїться, що Україна дістане її на своїй же території

12 квітня 2022, 18:37оновлено 12 квітня 2022, 21:03
Збройні сили РФ готуються до нового наступу. Але сил мало, тож Росія може вдатися до провокацій та терактів, аби мобілізувати росіян.
Росія боїться, що Україна дістане її на своїй же території
Росія готується до нової наступальної операції / УНІАН

У шести регіонах Росії, що межують з Україною, було оголошено про підвищений рівень терористичної загрози.

Нагадаю, що Російська Федерація не змогла реалізувати стратегічний наступ по Києву, Одесі, Харкову, тому у даній ситуації, другий етап, як заявив Путін - це встановлення контролю над Донбасом і південними регіонами України.

Саме тому готується нова наступальна операція, бо вони планують "відстояти інтереси російськомовного населення і громадян Донбасу" і в даний момент іншого формату не було. І ця "спецоперація" була спрямована на "захист" цих інтересів і підтримку так званих ЛДНР, які заявили про самостійність. Причому, як заявив Путін на космодромі, ця мета "шляхетна", і вони будуть її "успішно" завершувати.

відео дня

Зрозуміло, що це - його політичне кредо. Вже немає мотивації щодо "фашистів", "націоналістів" і навіть, як заявляв напередодні Лавров вже не йдеться про "війну з НАТО". Тепер Путін заявив нову версію початку війни - нібито невиконання Україною Мінських домовленостей.

Загалом усе це вказує на те, що збройні сили РФ готуються до нового наступу. Тим паче, що змінений командувач, який славився своїми жорсткими діями в Сирії. Але наступ Росії буде обмежений сходом і півднем, особливо у Донецькій, Луганській області, частково Харківській і на цьому форматі концентруватимуться основні удари. Але передбачається, що ВСУ вже можуть проводити контрудари, тим більше, що ми отримали не лише Джавеліни і Стінгери, а й новітню зброю. Через що ми можемо на кордоні з Росією створити умовно "закрите небо", але локально над вищезазначеними регіонами і навіть діставати Росію.

Тому заяви Росії про заборону польотів для цивільних російських літаків свідчить не лише про готовність Росії до наступу, а й про те, що Україна зможе наносити зворотні удари.

Тож ця предосторога Росії - пряме підтвердження того, що Росія боїться, що Україна може дати відсіч не лише на своїй території або на межі з РФ, але і в небі над РФ, якщо звідти ракети летітимуть до нас. Адже краще їх збити на підльоті, ніж на своїй території, де вони вражатимуть населені пункти та об’єкти інфраструктури.

читайте такожРосії потрібно готуватися до війни на її територіїІнше питання, що паралельно із закриттям неба над шістьма областями для цивільних літаків, Росія, як повідомляють і українська, і іноземні розвідки, планує провокації. По-перше, із терактами у прилеглих до кордону з Україною областях Росії, що, як правило, проводяться "на землі" (як приклад - вибух на нафтобазі у Бєлгороді). Або ж можливі звинувачення України у використанні хімічної зброї, як вони вже декілька разів заявляли.

Важливо, що Україна говорить про ці провокації і розкриває плани Росії. Тому вдатися до відвертих провокацій РФ не вдасться, тому що і міжнародна громадськість, і українське суспільство розуміє, що провокації - це справа рук самих росіян.

Звісно, Росія давно планує використати ці провокації для оголошення мобілізації. Привід може бути будь-яким - наприклад підрив власних громадян, як це було на початку Другої світової війни. Бо Росія не цурається нічого.

Микола Маломуж, ексголова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти