Росія догралася: навіщо Путін провокує НАТО

15 листопада 2022, 23:50
Ракетний удар Росії по території Польщі прискорить всі процеси в Україні - війна прискориться, і допомога надаватиметься у великих обсягах.
За словами Тараса Загороднього, війна в Україні прискориться після ракетного удару РФ по Польщі
Ударом по Польщі Росія переконала весь світ у своїй неосудності - Загородній / Колаж Reuters, Главред, УНІАН

Останні 15 років поляки попереджали Німеччину і всі європейські країни про небезпеку Росії, і їх побоювання виправдалися – російська ракета вдарила по території Польщі, забравши життя двох людей. Можна не сумніватися, що поляки влаштують великий скандал. А ось що буде далі – питання.

Ракетний удар РФ по Польщі не був випадковістю, навіть якщо робити знижку на криворукість росіян і старість їхніх ракет. Якби вона не хотіла потрапити на територію Польщі, вона б не стріляла настільки близько до українсько-польського кордону.

Навіщо це Росії - зрозуміло: вона програє і намагається підняти ставки. Давня мрія Москви - розвалити НАТО і показати недієздатність Альянсу. А такої тактики вона завжди дотримувалася – почати з малого і перейти на велике.

відео дня

Росія пішла на такий крок тому, що всі потрібні їй переговори провалилися. А на Великій двадцятці Росію, швидше за все, чекає жорстка резолюція, де засуджуватиметься війна в Україні. Ось Путін і вирішив підняти ставки, почавши тероризувати НАТО.

Якою може бути реакція НАТО на атаку на Польщу? Головні питання - чи буде задіяна 5 стаття Статуту НАТО. Однак у нас часто говорять про 5 статтю, як про доконаний факт: напад на одну з країн НАТО є нападом на всіх. Але насправді вона сформульована трохи інакше і говорить, що у відповідь на напад на країну-члена Альянсу всі інші країни зроблять всі можливі дії, щоб купірувати атаку. А що таке "всі можливі дії"? Поставити 5 тисяч шоломів до Польщі? Це може бути що завгодно. Тобто тепер все залежатиме від політичної волі країн НАТО – як вони вирішать інтерпретувати цей інцидент.

За формальними ознаками це дійсно напад на територію НАТО. Отже, у відповідь НАТО має щось зробити. В ідеалі це може бути удар по російських військових об'єктах на території України та Білорусі, що і обіцяли зробити в разі ядерного удару.

Мінімальний і найбільш ймовірний варіант відповіді полягає в тому, що Захід нарешті почне постачати Україні ту зброю, про яку вона давно просила, в тому числі авіацію, бронетехніку, ППО і т. д.

Не виключений і проміжний варіант - країни Заходу закриють небо хоча б над заходом України. Це їм під силу за технічними можливостями, це вони можуть організувати.

Я схиляюся до таких сценаріїв. Упевнений, що Польща влаштує грандіозний скандал через цю історію, і правильно зробить. Подивимося, як відреагують США.

У будь-якому випадку можна сказати, що росіяни догралися, причому як ніколи. Реакція послідує.

Можна точно сказати, що ця історія прискорить всі процеси в Україні. Війна прискориться, і допомога надаватиметься у великих обсягах. Тому що тепер всі ці західні "путінферштеєри", які відпрацьовували три копійки або навіть працювали на Москву безкоштовно, остаточно викриті і відкриті.

Важливим є той факт, що Росія завдає цей ракетний удар демонстративно – під час саміту G20. Вона переконує весь світ у своїй неосудності. Країни, які досі вагалися – хто за гроші, хто через свою дурість, будуть змушені реагувати на ці дії. І я думаю, буде ухвалено остаточне рішення про обвалення Росії як держави, яка демонструє всі типи неосудності, які можливі.

Також можна очікувати, що тепер всі спроби схилити Україну до переговорів або поступок Росії, наприклад, відмовитися від Криму, зійдуть нанівець. Тепер уже очевидно, що з Росією і Путіним потрібно закінчувати.

Цю історію не зам'яти. Ракета - це не автоматний патрон, вони всі мають серійні номери, двигуни. Якщо залишилися шматки, довести, що це російська ракета, взагалі не складе труднощів. Якби таке сталося декілька років тому, історію могли б зам'яти. Ті ж німці робили б вигляд, що все це неправда, що у поляків русофобія, тому вони і розповідають казки. Зараз все інакше.

Зараз у всіх нерви на межі. А в НАТО вже розповіли, якою буде відповідь на ядерну загрозу з боку Росії: довбануть і по Чорноморському флоту РФ, і по всіх військових цілях Росії на території України і, можливо, Білорусі. Вже пройдено психологічний бар'єр, коли ми говорили, що Росія сильна, коли її боялися. Сьогодні Росію вже ніхто не боїться, тому реакція не змусить себе довго чекати.

Тому що, якщо НАТО не відреагує, це буде не просто ганьба для Альянсу. Так Путін досягне своєї мети - доведе, що НАТО недієздатний. Тому думаю, цього не буде.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти