Росія дотрезвонилася: як Зеленський відшмагав Путіна Європою

18 червня 2022, 10:05
Звільнення Херсону не за горами.
Вторгненням в Україну Путін прискорив процесі євроінтеграції України і не тільки
У Києві годинник цокає – для Москви/ Офіс президента, Reuters

Приїзд Макрона, Шольца і Драгі до Києва 16 червня, як влучно сказав у мене в ефірі Пьотр Кульпа, був приїздом всього Євросоюзу. Дійсно, Німеччина, Франція та Італія є європейськими важкоатлетами, від яких у багатьох аспектах залежить політика Євросоюзу. Я бачу кілька позитивних моментів, незважаючи на весь скепсис щодо старої Європи в Україні.

Хоча стара Європа постійно продукує політику "відповзання" від конфронтації з Путіним, Макрон, Шольц і Драгі в Києві зробили гучні заяви на підтримку України на тлі зруйнованого Ірпеня. Макрон написав у Твіттері: "Ще не вмерла України. Ви можете розрахувати на братство Європи, аби Україна залишалася вільною".

Публічне засудження Росії з боку Макрона і Шольца тим більш важливе, що вони обидва регулярно висять на телефоні Путіна і час від часу продукують щось про "домовитися". Не можна сказати, що заклики щодо домовитися припиняться з Європи, але тепер і Україна може посилатися на слова того ж Шольца в Ірпені, що "це багато говорить про агресивну війну Росії, яка просто націлена на знищення. Ми повинні пам'ятати про це все, ухвалюючи рішення", і що "страшно, яких руйнувань завдає ця війна. І ще гірше, коли бачиш, наскільки безглузде це насильство".

відео дня

А вже які можуть бути домовленості з варварами, якщо вони не розуміють мову цивілізації? Тільки на полі бою. Мова сили – єдина мова, яка їм зрозуміла.

Тому Андрій Піонтковський правий, коли написав, що "16 червня Україна здобула другу після Битви за Київ системну військово-політичну перемогу над Росією. Набагато важливішу, ніж взяття Херсону, наприклад, яке теж тепер не за горами. Захід не буде більше примушувати Україну до підписання невигідних для неї угод із Росією. Плановану Кремлем капітуляцію українська дипломатія перетворила на тріумф європейської солідарності з Україною. Макрон, Шольц і Драгі змушені були рятувати в Ірпені та Києві свої обличчя, а не путінську жопу".

Характерно, що путінська жопа не змогла втриматися від рохкання на тлі візиту європейських лідерів до Києва. "От люблять європейські поціновувачі жаб, ліверу і макаронів відвідувати Київ. Користі – нуль. Знову пообіцяли вступ до ЄС, гаубиці старі, грюкнули горілки і потягом, як сто років тому – додому. І все гаразд. Тільки до миру це Україну ніяк не наближає. А годинник цокає", – написав колишній президент Росії, а нині заступник Радбезу РФ Дмитро Медведєв. Його вже давно категорично криє з такою силою, що навіть прогресуючий алкоголізм не пояснює заяви одна дебільніша за іншу. Однак у них вся суть реального ставлення росіян до світу і до Європи, коли на офіційних заходах вони європейців лижуть, а позаочі вважають лохами і пожирачами жаб. Однак у Києві годинник дійсно цокає – для Москви.

читайте такожЧому Путіну поки що не виписують квиток до Гааги і не ставлять до стінки

Рекомендація Єврокомісії щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС є серйозним досягненням і Володимира Зеленського, і Офісу президента, і нашої дипломатії в цілому. Тому що Єврокомісія рекомендувала саме повноцінний статус кандидата для України, а не перспективу або рекомендацію з масою умов і застережень. Це не означає, що Україну не беруть без умов. Умови якраз є. Голова ОП Андрій Єрмак написав їх. І навіть побіжний їх перегляд показує, що Європа буде вимагати серйозного прогресу по ряду ключових напрямків. Насамперед, у боротьбі з корупцією.

Напередодні приїзду чотирьох європейських лідерів у Києві була з візитом глава ЄК Урсула фон дер Ляйен, яка на зустрічі із Зеленським і ОП позначила боротьбу з корупцією як ключовий пріоритет. США і Європа також активно відновлюють підтримку програм антикорупціонерів в Україні. Тому можна не сумніватися, що це питання почнуть виносити на порядок денний як одне з ключових. І це закономірно, враховуючи, що США і Європа дають великі обсяги фінансової допомоги. Вони не хочуть, щоб їх використовували нецільовим чином. Тому фінансовий контроль із боку Заходу буде посилюватися, а боротьба з корупцією буде наріжним каменем у цьому.

читайте такожЧотири перемоги і одна зрада: що приніс Україні візит до Києва та Ірпеня Макрона і компанії

Ще один важливий момент – приїзд президента Румунії до Києва разом із європейською великою трійкою. Це безпосередньо було пов'язано з Молдовою. За моєю інформацією, спочатку Зеленський виступав проти того, щоб Молдові давали статус кандидата в ЄС через те, що вона не дуже підтримувала Україну. Однак Макрон запропонував прийняти Молдову, щоб зняти звинувачення, що статус кандидатів дають тільки Україні через війну. Молдова занадто маленька і дешево обійдеться ЄС, тому такий маневр був цілком доречним. Тим більше, що Україні важливо, щоб Молдова була в спільному просторі із Заходом. Так можна буде зняти загрозу удару Росії з боку південного заходу. Враховуючи вплив Румунії на Молдову, поява її президента була цілком логічною.

читайте такожДуже скоро Росії доведеться скреготати зубами і плюватися отрутою

Коротше кажучи, Путін так довго трезвонив, що не дозволить зміщення балансу на користь Заходу в регіоні, що дотрезвонився. Як влучно написав Reuters, "у п'ятницю Європейський союз благословив Україну і її сусідку Молдову стати кандидатами на приєднання в результаті найбільш різкого геополітичного зсуву в результаті російського вторгнення". Амінь.

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти