Росія готується до другого раунду війни: чи скасовується штурм Києва

1 квітня 2022, 11:23
Кремль потроху готується грати в довгу. Це означає, що, навіть пішовши на припинення вогню і вивівши війська, він буде готуватися до другого раунду.
Україна близька до першої тактичної перемоги, але це лише перший раунд
Виведені з-під Києва війська РФ з'являться через кілька діб на Донбасі і в Приазов'ї

Російські окупаційні війська дійсно відкочуються від Києва. Десь із боями, місцями прискорюючись, щоб ЗСУ не наздогнали. Але відходять не тому, що "керівництво робить жест доброї волі". Просто їхнє перебування тут стало безперспективним. Сил на штурм Києва або навіть спробу оточення немає, а щоденні втрати є, і вони великі.

У частини громадян, та й у частини журналістів уже почулися переможні реляції. Мені, наприклад, на повному серйозі ставили питання про суми, які РФ буде виплачувати Україні. Такий сценарій можливий, але після капітуляції Росії.

Ми ж поки що очікуємо звільнення наших територій хоча б станом на початок лютого 2022.

відео дня

читайте такожПутін потрапив у пастку США: війна в Україні для Росії стає занадто дорогим задоволенням

Другий аспект – куди йдуть війська. Виведені з-під Києва війська з'являться через кілька діб на Донбасі і в Приазов'ї. Там Путін спробує організувати собі "перемогу".

Ну і не варто забувати про мобілізаційну активність. Так, завдяки традиційному злодійству в російській армії техніка, знята зі зберігання, не боєздатна. Ми виграли два тижні. Але концентрація сил продовжиться.

І, якщо говорити глобально, Кремль потроху готується грати в довгу. Це означає, що, навіть пішовши на припинення вогню, вивівши війська, він буде готуватися до другого раунду. Потім до третього і т. д. Паралельно він буде підривати наш економічний потенціал.

Тому можна говорити, що ми близькі до першої тактичної перемоги. Але це перший раунд. Результат другого залежатиме від того, як Україна запустить економіку, як ми модернізуємо (і наскільки встигнемо) ключові напрямки ВПК, промисловості, які пріоритети у відновленні держави виставимо. Зрештою, як будемо працювати на зовнішньому полі.

читайте такожТри напрямки, за якими наступатиме Росія: чому рано радіти відведенню військ РФ

Ми близькі до того, щоб отримати ключовий ресурс – час. І його треба буде використовувати з розумом, щоб віра в перемогу реалізувалася.

А переможні реляції, очікування всього та одразу шкідливі. Вони розслабляють. Розслабишся – пропустиш удар.

Ігар Тишкевич, експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти