Росія хоче відкрити третій фронт в Україні і вибрала напрямок?

5 липня 2024, 19:10оновлено 6 липня, 14:28
31562
ГВ "Північ" серйозно облажалася в Харківській області. Наступ на Липці не дав очікуваного результату.
Росія хоче відкрити третій фронт в Україні і вибрала напрямок?
Війна в Україні / Колаж: Главред, фото: Міноборони РФ, flickr

Сотницький Козачок або про самостріл генерала Лапіна...

Днями пройшла новина про те, що російські окупанти зайшли до ще одного харківського села, Сотницького Козачка, і закріпилися там, відкривши тим самим третій фронт на Харківщині. Російські пропагандистські майданчики від цієї новини і зовсім зайшлися в екстазі за відсутності будь-яких позитивних новин з плацдарму епічного наступу ГВ "Північ".

Але ось у тому-то й річ, що в Сотницький Козачок російські підрозділи, після втечі з Харківської області у 2022 році, заходили неодноразово, невеликими ДРГ. Тобто, явище, саме по собі, досить пересічне і аж ніяк не унікальне.

відео дня

При цьому історія із Сотницьким Козачком один в один нагадує нещодавню епічну "перемогу" каДирівців у сумській Рижівці. Теж, зайшли, повісили свої аквафреші, пробікали рекламу Ахмат-чаю і... І, що далі?

Одразу хочу зазначити, що Сотницький Козачок, що Рижівка, це села, які знаходяться прямо на кордоні з росією. Не за кілометр, не за 500 метрів, а прямо на кордоні. І це проблема всього прикордоння України. Неважливо, де село розташоване, у Харківській області, Чернігівській чи Сумській, якщо воно на кордоні з рф - воно перебуває під загрозою дій російських ДРГ.

Тобто, буденне явище з 2022 року, захід ДРГ у село на кордоні, намагаються вивести на рівень відкриття нового фронту. Загалом, воно і зрозуміло чому.

ГВ "Північ" серйозно облажалася в Харківській області. Наступ на Липці не дав очікуваного результату. РОВ другий місяць перемелюють у районі Глибокого, без будь-якої перспективи прориву до Липців. У повністю стертому з лиця землі Вовчанську у них ситуація не краща. У руїнах їм дуже важко воювати і, думаю, до кінця літа СОУ витіснять їх з міста, можливо, навіть за вересову пустку, до Плетенівки. Можливо.

Повторюся, такий сценарій можливий, якщо раптом ГВ "Північ" не отримає казна-звідки посилення у вигляді пари-трійки ОМСБр, які вистрибнули як чорти з табакерки. За наявності такого посилення, РОВ зможуть утримувати північ Вовчанська щонайменше до середини осені. Чому до середини осені? Скажімо так, це сезон чергових нюансів, із вельми непередбачуваним розвитком подій...

Але, якщо почнеться процес відступу РОВ з-під Вовчанська або Липців, то провальний наступ ГВ "Північ" заграє новими фарбами. Наприклад, у генерал-полковника Олександра Лапіна виявляться якісь рахунки, де непосильною працею було накрадено кілька десятків мільярдів рублів, а то й сотня-друга.

Тому, щоб зовсім не бути списаним з рахунків, демонструючи певне ККД, але водночас через брак достатнього ресурсу, Лапін імітуватиме відкриття нових фронтів, організовуючи рейди ДРГ у прикордоння і далі. Рефлексія на кількість і пафос, але ніяк не на якість і доцільність. А тому, Рижівка і Сотницький Козачок це не останні приклади "відкриття нового фронту".

З іншого боку, як там сказали наші американські друзі: "Якщо росія розширить фронт, ми розглянемо узгодження на удари ATACMS вглиб Росії на 100 км", здається, так було сказано? Так, фронт, виходить, уже розширився, і російські пропагандисти радісно плескають у долоні цій обставині. Так, що там з ATACMS?

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти