Росія хоче встигнути до травня: чому затримка з допомогою США вигідна Путіну

30 березня 2024, 08:35
Без Сполучених Штатів та отримання необхідних систем ППО від них ефективне протистояння російській ракетній агресії буде під питанням.
Росія хоче встигнути до травня: чому затримка з допомогою США вигідна Путіну
Рано чи пізно рішення про допомогу Україні від США буде ухвалене, оскільки затримка загрожує іміджевими втратами для Штатів / Коллаж Главред, фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не зможе виграти у війні проти Росії без американської допомоги.

Військово-технічна допомога з боку США у 2023 році надавалася Україні у сумі 23 мільярди доларів, тоді як з боку країн ЄС на 2024 рік – 24 мільярди євро та 50 мільярдів євро економічної допомоги, яку планують надавати протягом чотирьох років. Тобто сумарно це більше ніж 60 мільярдів, які пропонують Сполучені Штати.

Ті обсяги допомоги, які були надані США до цього часу, компенсуються країнами Європи. Не випадково відбулася так звана диверсифікація з боку Штатів на європейський континент. Разом з тим, допомога США була б не зайвою. Робити вигляд, що Україна може протриматися і без неї неправильно, бо це досить важко. Особливо з урахуванням того факту, що більшість необхідних Україні технологій виробляються саме там. У тому числі – ЗРК Patriot.

відео дня

Відповідно, без Сполучених Штатів та отримання необхідних систем ППО ефективне протистояння російській ракетній агресії буде під питанням. Аналогічна ситуація і зі стримуванням наступу РФ. Літаки F-16 та засобиураження далекого радіусу дії, ракети ATACMS, теж американського виробництва, тому згода на їхнє пряме постачання – це прерогатива США. І передача Україні ракет з радіусом дії у 300 кілометрів суттєво вплинула на подальший хід бойових дій та дала б можливість нейтралізації тилової інфраструктури російських окупантів шляхом превентивних ударів.

Відтак недооцінювати допомогу від США не можна, оскільки саме їхні технології та американський ВПК відіграють значну, якщо не ключову роль в обороноздатності України. Тому нам необхідна допомога, яка була запропонована з боку США. Інше питання у тому, як вона буде виглядати – у вигляді кредиту, ленд-лізу чи інших, раніше озвучених пропозицій.

Варто зауважити, що навіть програма з надання артилерійських снарядів – це теж ініціатива США як у моменті фінансування, так і військової співпраці з країнами-виробниками. Саме тому росіяни тиснуть до травня, оскільки розуміють, що тоді почнеться робота ініціативи країн ЄС щодо постачання Україні снарядів. А це може кардинально змінити ситуацію на лінії бойового зіткнення, оскільки щільність ураження буде на користь України. На цьому можна мінімізувати як чисельну перевагу, так і проводити успішний контрнаступ.

Рано чи пізно рішення про допомогу Україні від США буде ухвалене, оскільки затримка загрожує іміджевими втратами для Штатів. Фактично, через це США вже втрачають позиції світового лідера, бо наразі Велика Британія виступає країною, яка обʼєднала навколо себе антипутінську коаліцію та позиціонує себе як центр ухвалення рішень. Усе це – серйозний виклик для США на політичній арені. І нова чи стара адміністрації у Вашингтоні будуть змушені зважати на це. Тим більше, що питання про допомогу Україні досі у блоці разом з Тайванем та Ізраїлем, які без допомоги не залишать.

Дмитро Снєгирьов, співголова громадської ініціативи "Права справа", спеціально для Главреду

Хто такий Дмитро Снєгирьов

Дмитро Снєгирьов (11 жовтня 1971, Луганськ) – експерт з військових питань, блогер. Історик та юрист. Співголова громадської ініціативи "Права справа".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти