Росія мститься Україні: чому ракетні удари можуть збільшитися

17 липня 2022, 06:24
Ситуація така, що поки РФ готує оперативну паузу на Донбасі, перегруповується, стягує резерви, ракетні обстріли продовжуватимуться.
Росія мститься Україні: чому ракетні удари можуть збільшитися
Росія збільшуватиме удари по Україні, але поточна ситуація відрізняється від 24 лютого / УНІАН

Посольство США в Україні звернулося до своїх громадян із закликом негайно залишити країну на тлі війни з Росією.

Перш за все, це пов’язано із обстрілами у Вінниці. А оскільки обстріли цивільних почали носити регулярний характер, посольство США робить попередження громадян про те, що ситуація з безпекою погіршується.

Насправді, це традиційне повідомлення посольства США по всьому світі, де відбуваються стрімке загострення або якісь конфлікти.

відео дня

Поточна ситуація відрізняється від 24 лютого — скоріше за все, це просто попередження своїх громадян, Аби вони розуміли усі ризики. Бо Росія не відверто перейшли до терористичних дій — Вінниця, Харків, Миколаїв, Слов’янськ, Часів яр. Але жодним чином це не пов’язано з вторгненням з Білорусі чи повторним наступом на Київ. На даний момент такої загрози не існує — це все викликано ракетними обстрілами.

Адже Росія наразі бере курс на тероризм цивільного населення — по суті, це стратегія, спрямована на те, щоб посіяти серед українців утому від війни і бажання підписання угод з РФ на будь-яких умовах. Тому це також і тиск на політичне керівництво України — мовляв, ви не хочете приставати на наші умови, то ми будемо обстрілювати цивільних.

Відповідно, це примушування до миру, знищення цивільних цілей під прикриттям військових об’єктів. Тому цілком імовірно, що обстріли будуть частішими. Але з іншого боку, це демонстрація безсилля і реакція на вдалі точкові постріли ЗСУ Himars, адже це свого роду помста, бо вони не можуть нічого зробити.

По мірі надходження в Україну західного далекобійного озброєння, ці обстріли частішатимуть. І тут будуть ризики ударів і по Києву, і по всіх інших обласних центрах, і по тилах - від цього ніхто не застрахований.

Тому ситуація така, що поки РФ готує оперативну паузу на Донбасі, перегруповуються, стягують резерви, ракетні обстріли продовжуватимуться. Тому єдине, що ми можемо зробити - не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

читайте такожСША і Китай спільними зусиллями будуть пережовувати Росію наступні півстоліттяМотивація Росії цілком зрозуміла - це опробувано і в Сирії, і в Чечні. Терор і залякування населення, на їхню думку, має збільшити рівень втоми від війни. Бо коли вони стріляють по "військовому об’єкту" о 9-10 годині ранку - це роблять навмисне, щоб збільшити кількість жертв.

Але, на жаль, ніякої реакції від Заходу, зокрема, щодо визнання Росії країною - спонсором тероризму не буде. Принаймні, поки що. Бо тут потрібна системна робота, адже ніхто не вірив і в такі масштабні санкції. Тепер потрібна максимальна мобілізація української дипломатії, громадянського суспільства, міжнародних ЗМІ, які будуть створювати негативний інформаційний фон для Росії. ООН - це велика амбітна ціль, де Росія - постійні представники.

Але, як мінімум, починати потрібно починати з менших організацій - механізмів для цього ще багато. Повторення СРСР з Лігою Націй, звісно, не буде, але і це повністю перетрусить міжнародну систему безпеки.

Тим паче, що значна частина мешканців західних країн поділяє незадоволення діями Росії, адже фактично саме РФ стала причиною падіння добробуту мешканців. І тут теж питання у комунікації урядів. Можна бути незадоволеним, але є факт того, що у Європі відбувається найбільша війна після Другої світової, яка ризикує стати світовою. Хоча в економічному вимірі вона вже така, адже санкції розділили світ на два табори - західних демократій, які проти Росії і автократії, які тримають зв'язок із Росією, Китаєм і не зацікавлені у запровадженні обмежень. Тому у громадян західних країн фактично немає вибору - вони можуть обурюватися, але краще від цього не стане. Бо потяг пішов і змусити Україну пристати на умови Кремля Європі вже не вдасться.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти