Росія починає пожинати перші плоди своїх військових злочинів у Бучі

13 квітня 2022, 06:38
Непоправні втрати російської зовнішньої торгівлі протягом десятиліть – саме про це говорили на зустрічі Путін і канцлер Австрії.
Результати зустрічі Путіна і канцлера Австрії навряд чи порадують Росію
Звірства російської армії в Бучі матимуть серйозні наслідки для економіки РФ

Не треба бути семи п'ядей у лобі, щоб зрозуміти, навіщо в Москву приїжджав канцлер Австрії Нехаммер. Австрія – найбільш залежна від російського газу країна ЄС, яка є свого роду хабом не тільки російського газу на території ЄС, а й політичного впливу Москви.

Європа дійсно залежить від російського газу і не зможе відмовитися від нього ні в цьому році, ні в наступному. Однак ця залежність носить не інфернально-містичний характер, як, наприклад, залежність російських еліт і населення від Путіна. Це – питання інвестицій, хоча і дуже великих. Однак якщо вони будуть зроблені, то цей розворот придбає практично незворотний характер.

Власне, про це, схоже, і приїжджав розмовляти Нехаммер. Як найбільш зацікавлений в російському європейському газі лідер, він повинен був привезти з Москви аргументи, що запобігають або відкладають прийняття ЄС довгострокових інвестиційних рішень і стратегій, що дозволяють замістити російський газ на європейських ринках в середньостроковій перспективі.

відео дня

читайте такожЧому Путін розумний, але тупий

Схема російських газових поставок в Європу, розробка якої почалася в другій половині 1960-х, – найуспішніший проект пізньорадянської економіки і головний внесок Леоніда Брежнєва в історію Росії. Ця схема існувала більше 50 років, певною мірою їй зобов'язані радянські люди відносним благополуччям 1970-х, вона пом'якшувала наслідки розвалу в 1990-і і вносила суттєвий внесок в економічне зростання 2000-х. Вона ж стала свого роду фетишем Путіна і путінських олігархів, поступово трансформуючись у їхній свідомості в містичний Грааль і сокиру війни.

У цьому сенсі недавні переговори в Москві мали для Росії історичне значення, незважаючи на виняткову скромність їх висвітлення в пресі. Якщо Європа відмовиться від російського газу протягом найближчих років, то переорієнтувати його на інші ринки буде неможливо, для цього буде потрібно будівництво інфраструктури, немислиме в умовах санкцій. Тобто йдеться про непоправні втрати російської зовнішньої торгівлі протягом десятиліть.

Все це не означає, що слова Нехаммера про те, що основним змістом бесіди стали питання досягнення миру, гуманітарні аспекти і питання військових злочинів російських військ у Бучі, не відповідають дійсності. Саме злочини в Бучі стали поворотним пунктом в європейській громадській думці і перетворили розмови про відмову від російського газу з активістської повістки на політичний мейнстрім.

читайте такожПомста Путіна, або як затримали Медведчука

На жаль, по кількох репліках Нехаммера виникає підозра, що принаймні в частині бесіди Путін переказував канцлеру останні передачі Володимира Соловйова з Першого каналу: про оживаючі манекенах, ось це все (цікаво, яких міністрів і генералів заарештує Володимир Путін наступного разу, коли виявиться, що відомості, почерпнуті ним у передачах Першого, знову не відповідають дійсності). Нехаммер ясно дав зрозуміти, що приїхав із порожньою кишенею. А, значить, ми швидше за все присутні при свого роду газовій анти-угоді, що підводить риску під тим механізмом взаємин Росії і Європи, який існував протягом більш, ніж півстоліття.

Кирило Рогов, російський політолог

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти