Росія почне сама робити "мопеди": що робити

21 листопада 2022, 08:45
Рою дешевих дронів щось протиставити складно. Це справжні "бойові комарі".
Іранський безпілотник Shahed-136
Іранський безпілотник Shahed-136 / mil.in.ua

Пишуть (The Washington Post), що Росія купила у Ірану чи то ліцензію, чи то складальну лінію для масового виробництва "шахедів" на території рейху.

Логічний крок: якщо іранський літаючий "мопед" виправдав очікування, то чому б не налагодити виробництво подалі від набирає обертів іранської революції і нальотів ізраїльської авіації.

І тут ключове питання - комплектуючі, тому що корпуси клеїти в РФ вміють.

відео дня

Як відомо, велика частина електроніки на шахедах американського або тайванського походження, а двигун - іранська копія австрійського Rotax-А. Думаю, росіяни цілком можуть знайти всі аналоги в дружньому Кремлю Китаї.

А що залишається нам?.. - Посилювати ППО. Робити свої "шахеди" для нанесення ударів, в тому числі, по виробничих майданчиках в Росії, на яких будуть збиратися іранські дрони.

Причому робити дрони-камікадзе повністю аналогічні "шахедам" по дальності і вантажопідйомності ми не можемо з банальної причини - немає відповідних двигунів. Австрійці (оригінальний Rotax) - не горять бажанням нам допомагати, та й виробничі потужності у них скромні - кілька сотень моторів на рік. Китайці, які виробляють клони, є дуже ненадійним постачальником зі зрозумілих причин.

Правильний варіант виходу з виробничого глухого кута - розробляти і виробляти дрони-камікадзе іншого класу, в іншій ваговій категорії, більш легкі, менш помітні, дешевші, з доступними моторами від... бензопили, наприклад.

Менша потужність бойової частини з лишком компенсується великою кількістю апаратів, що беруть участь в нальоті на ціль. А рою дешевих дронів щось протиставити складно. Це справжні "бойові комарі".

PS і це не порожні роздуми. Так вже робиться.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти