Росія лякає від безсилля: чи стане Путін створювати новий СРСР

13 липня 2022, 19:32
РФ і далі йтиме шляхом залякування світу. Але нічого нового вони вже вигадати не можуть.
Госдума РФ
Держдума РФ може ухвалити рішення про створення нової союзної держави / Reuters

Під час позачергового засідання 15 липня Держдума РФ може ухвалити рішення про утворення міні-СРСР у складі Росії, Білорусі за України за підписами Путіна, Лукашенка та Януковича.

Теоретично такий варіант виключати не можна — відсутності здорового глузду у них для цього вистачить. При цьому треба розуміти, що все це не матиме жодної юридичної сили, буде черговим порушенням будь-яких норм, принципів, міжнародних правил і неприхованим зазіханням на суверенітет України, що дозволить Україні ставити питання про чергові санкції проти Росії.

Та я не впевнений у тому, що вони на це підуть. У мене є така підозра, що це — один із моментів інформаційних спецоперацій, які останнім часом активізувались проти України паралельно зі значними успіхами ЗСУ на фронті.

відео дня

Поява нових озброєнь, зокрема таких, як HIMARS (хоч і в невеликій кількості), дуже серйозно позначається на ході війни — щоденні підриви російських складів уже суттєво вплинули на перспективи наступів на території України і показали усьому світу, що війна Росії проти України починає переходити в іншу фазу, в якій Україна вже може не лише відбивати російську навалу, але й перейти до відвоювання захоплених раніше територій. До речі, про це вже офіційно заявила і сама Україна, зокрема міністр Рєзніков заявив про те, що президент Зеленський дав наказ розпочати звільнення території півдня України.

У такій ситуації Росія стикнулася з необхідністю спробувати в будь-який спосіб зупинити Україну. І єдиний доступний для них спосіб - це тиснути на світ, аби припинити постачання зброї в Україну. І тут ми бачимо, що активізуються практично усі відповідні ресурси. Дістали навіть Шредера, який німецькій пресі розповідає про те, що стратегія надання зброї Україні неправильна, потрібно вести переговори з Путіним. Сам Путін залякує історіями про "ми ще не починали", знову ж таки, натякаючи на необхідність переговорів.

До речі, історія із конгресменкою Спартц та її обвинуваченнями на адресу української влади теж непогано вписується у цю схему, тому що головна її мета — просування ідеї про те, що Україна не може використовувати ефективно допомогу озброєнням і треба створювати відповідні комісії з контролю, що українська зброя потрапить не в ті руки тощо.

читайте такожЗалякування від Росії: як Путін знову спробує переконати ЛукашенкаТобто всі зусилля — дипломатичні, інформаційні — спрямовані на те, аби в будь-який спосіб зупинити постачання новітньої зброї для України. Тому що Росія відчула, що ця зброя вже є і вона створює ситуацію перелому на фронті, який у кінцевому рахунку може створити ситуацію відвертої військової поразки Росії.

Тому усі ці залякування — це зондування ґрунту. Мовляв, завтра Росія заговорить про анексію всієї України, розпочне якусь необмежену війну, тому біжить швидко з нами миріться і поки що не постачайте зброю Україні.

Але насправді перехід до масштабних залякувань і подібних авантюристичних планів — це свідчення того, що вони не знають що робити. Оголошувати проходження України, при тому, що вони захопили дуже малу частину України — це демонстрація власної слабкості.

Тому Росія і далі піде по сценарію залякування — ми пам’ятаємо як це було 9 травня, коли Путін нібито міг оголосити Україні відкриту війну, мобілізацію в Росії. Подібних історій було дуже і дуже багато, Але не думаю, що вони можуть вигадати щось принципово нове — вони можуть лише продовжувати гнути ту саму лінію, підключати все більше людей, намагатися тиснути у силовий спосіб, продовжувати приховану мобілізацію, щоб зібрати якомога більше військовослужбовців, розконсервувати ще більше техніки і кидати її на територію України. Але нічого нового це їм не дасть.

Петро Олещук, політолог, викладач Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти